Intarzierea menstruatiei nu inseamna doar o sarcina. Ce afectiuni poate sa anunte ciclul neregulat

1

Cand este cazul sa mergi la medicul ginecolog daca ai cliclul menstrual neregulat. Semnele care ar trebui sa te ingrijoreze!

Intarzierea menstruatiei te poate pune pe ganduri. In mod firesc, primul lucru care iti trece prin minte ar putea fi o sarcina. Totusi, pot exista mai multe cauze pentru un ciclu menstrual neregulat, iar unele dintre ele ar trebui sa te trimita direct catre medic.

Iata cand sa te ingrjioreze intarzierea menstruatiei!

Intarzierea menstruatiei: ce inseamna

Fiecare femeie este diferita – inclusiv in ceea ce priveste menstruatia. Pe cand unele femei au un ciclu fix ca ceasul, pentru altele, menstruatiile sunt imprevizibile. In medie, o femeie are menstruatia la fiecare 24 pana la 38 de zile. O menstruatie dureaza de obicei intre 2 si 8 zile. Este menstruatia ta neregulata – si daca da, are nevoie de tratament?

Ce inseamna, mai exact, un ciclu neregulat? Iata care ar putea fi semnele:

– intervalul dintre fiecare sangerare e diferit de fiecare data
– pierzi mai mult sau mai putin sange decat ti se intampla de obicei
– numarul de zile cat dureaza menstruatia variaza foarte mult
– menstruatia vine o data la 2-3 luni

In cazul acestor simptome, ar fi bine sa mergi la medicul ginecolog. De asemenea, daca menstruatia este insotita de durere, nu ignora si consulta un specialist.

Este posibil ca ciclul menstrual sa nu fie intotdeauna previzibil – si asta este in regula. Este normal sa ai usoare variatii in ceea ce priveste durata ciclului sau sa ai o perioada menstruala care pare usor mai abundenta sau mai usoara ca flux decat perioada anterioara. Neregularitatile menstruale sunt destul de frecvente si nu trebuie sa-ti poti prezice ciclul pana la data exacta pentru ca acesta sa fie considerat „normal”.

Cate zile este normal sa dureze menstruatia? Semnele care indica o dereglare hormonala

Totusi, este recomandat sa fii mereu atenta la ce semne iti da corpul, cu privire la posibile probleme pe care le-ar putea avea. Asadar, cand sa te ingrijorezi de intarzierea menstruatiei?

Afectiuni legate de menstruatia neregulata

Amenoreea: O afectiune in care menstruatia s-a oprit complet. Absenta unei menstruatii timp de 90 de zile sau mai mult este considerata anormala, cu exceptia cazului in care esti insarcinata, alaptezi sau treci prin menopauza (care apare in general intre 45 si 55 de ani).

Oligomenoree: O afectiune in care menstruatia apare rar. Este posibil sa treaca mai mult de 35 de zile intre menstruatii sau sa ai intre sase si opt menstruatii pe an.

Dismenoree: Un termen medical pentru perioadele dureroase si crampele menstruale severe. Un oarecare disconfort in timpul ciclului este normal, insa daca te confrunti cu durere, e nevoie sa iti fie pus un diagnostic de catre medic.

Sangerare uterina anormala: sangerari intre perioadele lunare, sangerari prelungite sau o menstruatie extrem de abundenta.

Anumite afectiuni de sanatate sunt asociate cu perioadele menstruale lipsa. Acestea includ:

Endometrioza: apare atunci cand tesutul endometrial creste in afara uterului. Tesutul se ataseaza adesea de ovarele sau de trompele tale uterine. Endometrioza poate provoca sangerari anormale, crampe sau dureri puternice inainte si in timpul menstruatiei.

Boala inflamatorie pelvina: Boala inflamatorie pelvina (PID) este o infectie bacteriana care afecteaza sistemul reproducator feminin. De obicei, este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS) netratata. Bacteriile intra in vagin si se raspandesc in uter si in tractul genital superior. Simptomele de PID includ o secretie vaginala abundenta cu un miros neplacut, menstruatii neregulate si dureri pelviene.

Cupa menstruala: avantaje si dezavantaje. Tot ce trebuie sa stii inainte sa o cumperi

Sindromul ovarelor polichistice: In cazul sindromului ovarelor polichistice (SOPC), ovarele produc cantitati mari de androgeni, care sunt un tip de hormoni. Acest hormon impiedica sau intarzie ovulatia, provocand menstruatii neregulate.

Tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare: Hipotiroidismul (tiroida hipoactiva), hipertiroidismul (tiroida hiperactiva) si alte tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare afecteaza hormonii. Acest lucru face ca menstruatia sa fie neregulata.

Cancer uterin sau cancer ovarian: Anumite cancere pot afecta ciclul menstrual. Modificarile pot include sangerari mai abundente decat de obicei sau intarzierea menstruatiei.

Intarzierea menstruatiei – posibile cauze

Pe langa afectiunile notate mai sus, intarzierea menstruatiei sau dereglarea ciclului pot fi cauzate de anumiti factori. Odata modificati, este posibil ca menstruatia sa-ti revina la normal.

Ne referim aici la stres, care este factorul principal care afecteaza multe femei. Daca ai trecut printr-o perioada dificila, e posibil ca aceasta sa se fi reflectat in modul in care raspunde organismul. Incearca sa analizezi daca, atunci cand te relaxezi, ciclul tau menstrual revine la frecventa si simptomele obisnuite.

Cresterea sau pierderea semnificativa de greutate – alt motiv pentru care s-ar putea sa-ti intarzie menstruatia.

Reteta de salata de morcovi virala pe TikTok. De ce este bine sa o mananci inainte de menstruatie

Virusuri sau alte boli, precum si anumite medicamente, pot sa rezulte in intarzierea sau modificarea menstruatiei.

Daca observi ca incepi sa ai dereglari ale menstruatiei, e bine sa tii o evidenta a momentului in care incep si se termina menstruatiile. Noteaza simptomele, cantitatea de flux sau daca ai crampe, sangerari intre menstruatii sau daca elimini cheaguri mari. Toate acestea sunt utile pentru a le impartasi medicului tau, in scopul de a primi un diagnostic cat mai corect.

Foto: depositphotos.com