Uneori, ne putem simti atat de coplesiti, incat pur si simplu luam cea mai comuna optiune si ne indreptam spre casa de marcat. Dar alegerea unei noi paste de dinti nu ar trebui sa fie o decizie impulsiva, deoarece poate juca un rol important in sanatatea ta orala.
Diferite paste de dinti sunt formulate pentru a obtine lucruri diferite, de la controlul tartrului la albire, desensibilizare, controlul gingivitei si/sau controlul cariilor. Nevoile si preferintele personale ar trebui sa joace un rol in determinarea celei mai bune optiuni pentru tine.
Etichetele multor paste de dinti pot parea indescifrabile, dar merita sa stii cum sa identificati cateva ingrediente comune. Acest lucru nu numai ca iti poate da informatii despre ceea ce este menit sa realizeze pasta de dinti, dar iti arata si ce ingrediente ar putea fi nocive pentru sanatatea ta.
9 alimente care curata dintii si ii albesc
Pasta de dinti: ingrediente comune
Fluorura
Fluorul este principalul ingredient din pasta de dinti care lupta impotriva cariilor, ajuta la intarirea smaltului si la prevenirea cariilor dentare.
Exista doua tipuri de fluorura care se gasesc in mod obisnuit in produsele dentare:
Fluorura de sodiu, care previne cariile dentare si este cea mai comuna dintre cele doua.
Fluorura de staniu, care previne cariile dentare, gingivita si reduce sensibilitatea dentara.
Pasta de dinti cu Nitrat de potasiu
Daca ai dinti sensibili, ar trebui sa cauti o pasta de dinti care sa contina nitrat de potasiu, un ingredient care reduce sensibilitatea dintilor.
Un studiu din 2012 a comparat efectele pastei de dinti si ale apei de gura care contin nitrat de potasiu si a constatat ca ambele au redus semnificativ sensibilitatea.
Deoarece singurul beneficiu al nitratului de potasiu este reducerea sensibilitatii, nu este ceva de care toata lumea are nevoie.
Citrat de zinc
Citratul de zinc reduce acumularea de placa – o pelicula lipicioasa care acopera dintii si care contine bacterii. Atunci cand placa absoarbe calciul din saliva, se transforma in tartru, care trebuie indepartat. Alte ingrediente reduc, de asemenea, placa bacteriana, dar citratul de zinc este unul dintre cele mai comune.
Un studiu din 2008 a comparat adultii care s-au spalat pe dinti cu o pasta ce continea citrat de zinc cu un alt grup, care a folosit o pasta de dinti fara acest ingredient. Cercetarea a constatat ca dupa 14 zile de utilizare, grupul cu citrat de zinc a inregistrat o reducere de 24%, pana la 52% a numarului de bacterii in comparatie cu grupul de control.
Carbonat de calciu
Carbonatul de calciu este unul dintre mai cunoscuti agenti abrazivi care ajuta la curatarea dintilor si la indepartarea petelor.
Un studiu din 2019 din Japonia a constatat ca o pasta de dinti care contine carbonat de calciu a indepartat cantitati mai mari de placa decat o pasta de dinti fara. De asemenea, carbonatul de calciu nu a deteriorat tesutul gingival, au mai aratat studiile.
Peroxid de hidrogen
Unele paste de dinti contin peroxid de hidrogen datorita capacitatii sale de a reduce petele.
Un studiu din 2020 care a comparat pasta de dinti cu doua concentratii diferite de peroxid de hidrogen a constatat ca o concentratie mai mare reduce petele mai mult decat o concentratie mai mica. Cu toate acestea, concentratiile mai mari – cum sunt cele gasite intr-o sticla de peroxid de hidrogen – pot deteriora smaltul.
Triclosan
Este un ingredient antibacterian din pastele de dinti, dar exista dovezi ca acesta contribuie la o rezistenta bacteriana generalizata. Asa ca, daca nu e recomandat de stomatolog, ar fi bine sa eviti pastele de dinti cu acest ingredient.
Pasta de dinti cu Xylitol
Este un ingredient folosit ca indulcitor in pastele de dinti si gumele de mestacat. Studii recente au confirmat ca este util pentru a preveni acumularea placii bacteriene.
3 alimente pe care sa le consumi mai des daca vrei sa ai dinti sanatosi
Ingredientele pastei de dinti pe care ar trebui sa le eviti
Tine cont ca nu toate ingredientele din pasta de dinti sunt bune pentru dintii tai.
Mai degraba, unele pot fi prea abrazive, ceea ce uzeaza smaltul.
Unele paste de dinti contin lauril sulfat de sodiu, care creeaza o actiune spumoasa pentru a curata dintii. Dar pentru unele persoane, acesta provoaca rani in gura, roseata, umflaturi si descuamare.
Carbunele activ a devenit ingredient popular in pasta de dinti datorita presupuselor sale efecte de albire, este foarte abraziv si poate uza smaltul. Si chiar nu exista niciun beneficiu in a-l folosi, spun multi dentisti.
De ce nu e bine sa te speli pe dinti imediat dupa micul dejun. 3 efecte negative
In timp ce alegerea unei paste de dinti poate fi coplesitoare, ceea ce este mai important in igiena dentara este periajul si folosirea regulata a atei dentare, spun medicii stomatologi. Atentie, periajul prea puternic cu orice pasta de dinti poate deteriora dintii!
De asemenea, ar trebui sa mergi la medicul tau dentist in mod regulat.
Foto: Instagram/@dreaming_outloud