La ce sa ne asteptam in urmatoarea faza a pandemiei de COVID-19: Parerea lui Bill Gates

1
De Maria Constantin
29 apr. 2020

Miliardarul american a publicat un mesaj interesant pe blogul sau, GatesNotes, in care analizeaza evolutia pandemiei, de la modul in care s-a raspandit virusul, pana la tratament si vaccin.

Bill Gates crede ca mai sunt multe de facut pentru a tine sub control pandemia si ca efectele acesteia se vor face simtite mult timp de acum inainte.

Unul dintre cele mai interesante fragmente ale mesajului sau este, insa, cel in care patrunde in viata din a doua faza a pandemiei. Gates o descrie drept faza „de deschidere”, in care viata revine la un regim semi-normal. El se asteapta ca aceasta etapa sa inceapa in urmatoarele doua luni, scrie Fast Company.

Scolile sunt o prioritate, sportul nu

„Oamenii vor putea iesi, dar nu atat de des, si nu in locuri aglomerate. Vor fi restaurante cu un singur loc la fiecare masa si avioane in care locul din mijloc va fi liber. Scolile se redeschid, dar nu vei vedea stadioane cu 70.000 de locuri. Oamenii vor lucra si vor cheltui o parte din venituri, dar nu atat de mult ca inaintea pandemiei. Pe scurt, vor fi vremuri anormale, dar nu atat de anormale ca in prima faza”, a scris fondatorul companiei Microsoft.

Bill Gates a scris si despre primele afaceri care se vor redeschide in aceasta faza „semi-normala”. El a scris ca scolile ar trebui sa fie o prioritate, dar evenimentele sportive nu: „Principiul de baza ar trebui sa fie permiterea activitatilor care au un impact larg asupra economiei si a bunastarii oamenilor, dar care au risc mic de infectare. Dar pe masura ce intri in detalii si privesti economia in ansamblu, imaginea devine mai complicata. Nu-i asa de simplu sa spui ‘tu poti sa faci X, dar nu Y’. Economia moderna este mult mai complexa si interconectata decat atat…”, arata Gates.

In opinia lui, scolile ofera un beneficiu major societatii si trebuie sa reprezinte o prioritate. In schimb, evenimentele din sport si entertainment mai pot astepta o vreme; beneficiile economice ale evenimentelor cu public nu se pot compara cu riscul urias de raspandire a infectiei. Alte activitati, precum slujbele religioase sau partidele sportive la nivel scolar, cu cateva zeci de spectatori, intra intr-o zona gri.

Provocarile primilor pasi spre viata normala

Bill Gates a scris ca si locurile de munca din zonele prioritare vor trebui sa faca fata diverselor provocari, de la logistica pana la siguranta angajatilor.

El subliniaza ca in timp ce restaurantele vor putea tine relativ usor clientii la distanta minima recomandata de doi metri, s-ar putea sa nu aiba cu ce sa-i serveasca, intrucat lanturile de aprovizionare vor fi inca intrerupte.

O alta problema: cum iti tii angajatii in siguranta cand ei sunt pe drum spre serviciu si inapoi spre casa?

Intre neincredere si sfidare

Finalmente, Gates spune ca mai exista un factor care seamana incertitudine asupra fazei „semi-normale”: natura umana. „Unii oameni nu vor dori sa iasa din casa nici macar cand guvernul va spune ca e in regula”, scrie el. „Altii vor merge pe linia opusa: vor considera ca guvernul este mult prea atent si vor incepe sa incalce regulile”, continua el, explicand ca primii vor exacerba dificultatile economice, iar ceilalti vor tine sub presiune sistemul de sanatate.

Cum ne schimba viata noul coronavirus: Vom pastra distantarea sociala pana in 2022

Bill Gates isi incheie mesajul cu o comparatie intre actuala pandemie si Al Doilea Razboi Mondial, spunand ca este un eveniment definitoriu pentru viata noastra: „Eu si Melinda am crescut invatand ca Al Doilea Razboi Mondial a fost momentul definitoriu al generatiei parintilor mei. Niciunul din cei care trec prin pandemie nu o va uita vreodata. Si este imposibil sa exagerezi durerea pe care oamenii o simt acum si vor continua sa o simta in anii care vin.”

Foto: Unsplash.com