E adevarat ca alimentatia si miscarea au o contributie enorma, dar stiai ca un program haotic de somn te poate face sa iei in greutate intr-un mod nesanatos? Si ma refer aici inclusiv la grasimea care se depune pe abdomen.
Ce legatura exista intre somn si greutate?
Mult timp n-am stiut asta, dar exista o corelatie directa intre cat de bine ai dormit noaptea trecuta si ce apetit ai astazi, iar stiinta sustine aceasta teorie, relateaza MindBodyGreen. De exemplu, conform unui studiu publicat recent in jurnalul JAMA Internal Medicine, cand 80 de adulti care dormeau mai putin de 6,5 ore pe noapte si-au extins durata de somn la 8,5 ore, nivelul lor de energie s-a imbunatatit si, prin urmare, organismul avea nevoie de mai putina mancare pentru a mentine nivelul de energie pe tot parcursul zilei.
De asemenea, un studiu publicat in Jurnalul International de Obezitate care a monitorizat obiceiurile de somn si greutate a 125 de adulti de-a lungul unui an a constatat ca somnul odihnitor inseamna o greutate mai buna, cu un procentaj de grasime mai scazut.
Totul se rezuma la ritmul circadian si la modul in care un ciclu prost de somn iti poate afecta direct hormonii foamei. Potrivit psihologului de somn Samina Ahmed Jauregui, ritmul circadian nu numai ca determina ciclul somn-veghe, dar regleaza si alte functii biologice, cum ar fi temperatura corpului, nivelul de energie si apetitul.
Somnul de calitate ne echilibreaza hormonii, inclusiv hormonii foamei
„Una dintre numeroasele functii ale somnului include echilibrarea hormonilor, inclusiv cei asociati cu foamea, suprimarea apetitului si deciziile alimentare pe care le luam”, spune Jauregui pentru MindBodyGreen. Si aici se refera la leptina, hormonul care ii spune corpului ca este satul, si la grelina, care stimuleaza apetitul. Daca nu dormi cum trebuie, acesti hormoni ai foamei sunt dezactivati.
„Cand nu dormim bine sau suficient, ajungem sa avem mai putina leptina si mai multa grelina”, spune expertul in somn Michael J. Breus, iar aceasta este o combinatie nefericita pentru oricine cauta sa aiba o greutate sanatoasa. Calitatea suboptima a somnului poate sa creasca pofta de mancare si sa diminueze vointa unei persoane, determinand-o sa manance mai mult si mai prost, spune Breus pentru MindBodyGreen. Calitatea slaba a somnului va afecta, de asemenea, nivelul de energie al unei persoane, astfel incat, potrivit lui Breus, aceasta va fi mai putin dispusa sa faca miscare, ceea ce duce la cresterea nedorita in greutate.
In schimb, somnul de calitate va avea efectul opus; vei avea mai multa energie si un apetit sanatos, cu semne de foame mai clare, care iti vor permite sa mananci intuitiv. Vei avea mai multa energie, mintea ta va fi mai clara si vei face alegeri mai sanatoase si nutritive in ceea ce priveste alimentatia.
Asadar, incearca sa mergi la culcare la aceeasi ora, nu mai tarziu de ora 23, si dormi intre 8-9 ore pe noapte. Nu uita ca femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii pentru a-si regla functiile hormonale. Daca ai probleme cu somnul, incearca un supliment cu magneziu sau aplica un spray cu magneziu pe talpi inainte de culcare. Adreseaza-te medicului daca nimic nu functioneaza.
Foto: Freepik.com