Kim Rose, nutritionist, atrage atentia asupra efectelor nedorite ale suprasolicitarii.
Daca nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus, oricat ai incerca prin dieta, probabil este cazul sa investighezi mai profund problema.
Nutritionist: „Este important sa realizezi ca mancarea nu este totul”
Daca esti foarte stresata, daca nu dormi suficient, daca nu te hidratezi in aceste luni fierbinti de vara, corpul tau poate reactiona prin kilograme in plus. Asadar, in special in ceea ce priveste somnul si stresul, le spun oamenilor tot timpul: poti fi vegetarian, dar daca nu dormi si nu reduci stresul mergand la un consilier de sanatate mintala sau gasind o cale de a te relaxa, corpul tau intra in starea de lupta sau fugi. Se elibereaza hormoni care mentin greutatea in exces”, detalieaza expertul nutritionist Kim Rose.
Nivelul ridicat de cortizol pe termen lung poate duce la acumularea de grasime, in special in zona abdominala. Acest lucru se intampla din doua motive principale:
Cresterea apetitului
Cortizolul stimuleaza pofta de mancare, in special pentru alimentele bogate in zahar si grasimi. Acest mecanism este un raspuns biologic care, demult, pregatea organismul pentru perioadele de foamete. In societatea noastra moderna, insa, mancarea exista din abundenta, iar acest raspuns poate duce la consumul excesiv de calorii si, implicit, la cresterea in greutate.
Depozitarea grasimii
Cortizolul favorizeaza depozitarea grasimii in celulele adipoase si reduce arderea acesteia. In plus, stresul poate afecta negativ metabolismul, incetinindu-l si facand arderea caloriilor mai putin eficienta.
Semne ca ai un nivel de cortizol crescut si ce recomanda medicii in acest caz
Importanta somnului in procesul de slabit
Somnul este un alt factor crucial in gestionarea greutatii corporale. Studiile arata ca persoanele care dorm insuficient sunt mai predispuse la obezitate.
Lipsa de somn afecteaza productia de hormoni care regleaza foamea si satietatea. Grelina, hormonul care stimuleaza apetitul, creste in timp ce leptina, hormonul care semnalizeaza satietatea, scade. Acest dezechilibru hormonal duce la o senzatie crescuta de foame si la consumul de alimente nesanatoase.
Somnul insuficient poate incetini metabolismul, ceea ce inseamna ca organismul va arde mai putine calorii in repaus. In plus, nivelurile scazute de energie cauzate de lipsa de somn pot reduce motivatia de a face exercitii fizice.
Recomandari de la nutritionist pentru alimentatia din perioadele stresante
Perioadele stresante sunt greu de gestionat uneori si s-ar putea sa mananci mai mult decat iti doresti, pentru ca nu esti in control deplin asupra obiceiurilor tale alimentare.
Ia micul dejun la o anumita ora. Mananca pranzul la o anumita ora. Mananca gustarea la o anumita ora si cina la o anumita ora. Motivul pentru care spun asta este pentru ca multi dintre noi tindem sa rontaim pe tot parcursul zilei si apoi nu ne dam seama ca doar consumam o multime de calorii. Mancam fara sa ne gandim. Incepe sa mananci constient si vei vedea schimbari”, mai spune experta.
Cele mai bune 8 alimente pentru sanatatea creierului, recomandate de un nutritionist
Cat despre ceea ce mancam, de fapt, secretul sta in moderatie si echilibru.
Daca prepari, de exemplu, carne de vita, alege carnea slaba. Vei obtine aceeasi aroma, dar mai putina grasime. Le spun oamenilor ca nu este vorba despre a elimina (n.r. din alimente); este vorba, de fapt, despre ce se poate adauga. Adauga fructe, mai multe legume, mai multe optiuni de proteine cu continut scazut de grasimi in loc sa te gandesti ca nu te poti bucura de mancarea pe care o iubesti”, explica specialistul nutritionist Kim Rose.
Foto: Instagram/@helenowen