Ceea ce mancam poate afecta in mod direct felul in care arata pielea noastra – daca e „plina” si hidratata sau terna, uscata, inflamata. Alimentatia pentru sanatatatea pielii nu este ceva nou si nici complicat – trebuie sa consumi alimente in general bune pentru tine, cum ar fi fructele si legumele bogate in antioxidanti, grasimi sanatoase si minerale.
Cu toate acestea, studiile au aratat ca excluderea anumitor alimente – in special, a anumitor grupuri de alimente – poate avea un impact negativ asupra sanatatii pielii si chiar se poate manifesta prin acnee si puncte negre, relateaza MindBodyGreen.
Cum influenteaza proteinele pielea
De cele mai multe ori, expertii sfatuiesc impotriva unui indice glicemic ridicat in numele sanatatii pielii si din motive intemeiate: „Indexul glicemic ridicat si aportul zilnic crescut de zahar au fost asociate cu acneea si excesul de sebum”, spun cercetatorii.
Si totusi, asta poate explica doar o parte a problemei. Dupa cum demonstreaza un studiu din 2019, proteinele ar putea juca un rol la fel de important. „Un indice glicemic ridicat si o dieta saraca in proteine pot duce la hiperinsulinemie si la o cascada de factori declansatori endocrini, cum ar fi factorul de crestere asemanator insulinei (IGF-1) si androgenii, care duc la acnee”, explica cercetatorii. De fapt, ei au descoperit ca jumatate dintre participantii la studiu care sufereau de acnee aveau, de asemenea, deficit de proteine (consumau mai putin de 30 de grame pe zi).
Ei au mai observat si o corelatie izbitoare intre aportul scazut de proteine si tulburarile pigmentare precum melasma si hiperpigmentarea post-inflamatoare. „Aportul slab de aminoacizi limiteaza capacitatea pielii de a repara daunele cauzate de soare si scade viteza de reinnoire a celulelor, factori care duc la patarea pielii”, explica ei.
Asta inseamna ca a consuma mai putin de 30 de grame de proteine pe zi nu este ideal pentru piele – si nici pentru restul corpului, de altfel.
De fapt, un numar tot mai mare de experti in sanatate si nutritie incurajeaza oamenii sa depaseasca doza zilnica recomandata (care este stabilita la 0,8 grame de proteine pe kilogram corp pe zi). Unii chiar recomanda cresterea aportului de proteine la 1,2 pana la 1,6 grame pe kilogram corp (adica aproximativ 110, pana la 120 de grame pe zi) – mai ales la o varsta inaintata, deoarece capacitatea noastra de a transforma eficient proteinele in muschi scade dupa ce implinim 60 de ani.
Singura zodie feminina care joaca barbatii pe degete. Este seducatoare si inteligenta
Exista o multime de surse de proteine, atat de origine vegetala, cat si de origine animala. Iata o lista cu cateva optiuni bogate in proteine pe care trebuie sa le adaugi in dieta ta:
Branza de vaci: 13 grame de proteine
Fructe de mare: 28 pana la 40 de grame de proteine
Piept de curcan: 25 de grame de proteine
Fasole neagra: 15 grame de proteine
Linte: 18 grame de proteine
Foto: Instagram/@federicola