De ce iti este tot timpul foame: lipsa acestui nutrient te face sa nu atingi niciodata senzatia de satietate

1
De Alice Papuc
30 mart. 2024

Fibrele joaca un rol esential in obtinerea senzatiei de satietate si in controlarea greutatii corporale.

Sunt sigura ca ti s-a intamplat si tie, macar o data, sa ai senzatia de foame, aparent fara motiv. Simteai ca te-ai hranit suficient si totusi, corpul tau iti cerea in continuare hrana. Poate chiar ai numarat cate calorii ai consumat si ai vazut ca numarul acestora nu era deloc modest. Cu toate acestea, senzatia de satietate intarzia sa apara. In acest sens, oamenii de stiinta sustin ca aceasta senzatie este consecinta unui aport scazut de fibre in dieta.

De ce sunt importante fibrele?

Fibrele reprezinta un element esential al unei diete sanatoase, insa importanta acestora este adesea subestimata de cei mai multi oameni. In acest sens, studiile arata ca 95% dintre americani nu isi ating necesarul zilnic de fibre.

Una dintre cele mai importante functii ale fibrelor este reprezentata de capacitatea lor de a oferi senzatia de satietate. Fibrele adauga “volum” alimentelor, fara a adauga calorii suplimentare, ceea ce poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si la gestionarea poftei de mancare.

Atunci cand consumi alimente bogate in fibre, acestea incetinesc procesul de digestie, precum si eliberarea zaharurilor in sange. Acest lucru ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil, ceea ce poate preveni atat poftele alimentare, precum si supraalimentarea.

De asemenea, fibrele sunt acelea care te ajuta sa ai un nivel optim de energie pe tot parcursul zilei. Acestea fiind spuse, data viitoare cand simti ca nu mai ai deloc energie dupa ora pranzului, ar fi recomandat sa te intrebi cate fibre ai consumat pana la momentul respectiv.

Alimentele procesate si alimentele ultraprocesate: care este diferenta dintre ele si cat sunt de periculoase?

Consecintele unui aport scazut de fibre

Lipsa fibrelor in dieta poate avea consecinte negative asupra sanatatii tale. Unul dintre cele mai evidente simptome este senzatia persistenta de foame sau lipsa de satietate, care poate duce la consumul excesiv de calorii si la cresterea in greutate. Cresterea in greutate te poate afecta in multiple moduri, precum dezechilibre hormonale sau cresterea inflamatiei din organism.

De asemenea, o dieta saraca in fibre poate contribui la probleme digestive precum constipatia sau sindromul intestinului iritabil.

11 boli grave care au la baza carenta de vitamina D

Cum iti poti creste aportul zilnic de fibre

Exista mai multe modalitati simple prin care poti creste aportul de fibre din dieta ta. Printre acestea se numara:

Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete

Acestea sunt surse excelente de fibre si nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

Opteaza pentru cereale integrale

Inlocuieste produsele rafinate cu optiuni integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa si ovazul. Scapa de cerealele pline de zahar pe care le consumi la micul dejun si opteaza pentru fulgi de ovaz, consumati cu iaurt sau lapte. Daca simti nevoia de “ceva dulce”, poti adauga cateva fructe de padure, pentru un plus de antioxidanti.

Adauga seminte si nuci in dieta ta

Semintele de chia, semintele de in, nucile si migdalele sunt surse bogate in fibre si grasimi sanatoase. Le poti consuma ca atare, pe post de gustari sau le poti adauga in salate.

Consuma mai multe leguminoase

Fasolea, lintea si mazarea reprezinta surse excelente de fibre si proteine vegetale.

Foto: freepik.com