Lipsa cronica de somn creste riscul de diabet de tip 2: degeaba mananci sanatos daca nu dormi destul

1
De Maria Constantin
6 apr. 2024

Somnul influenteaza decisiv riscul de a te imbolnavi de diabet. Oricat de sanatos ai manca, daca nu dormi destul in fiecare noapte, sanatatea poate avea de suferit.

Tot mai multi oameni care incearca sa-si reduca riscul de diabet se gandesc sa-si imbunateasca dieta. Desi e adevarat ca alimentele pe care le consumi au o influenta asupra glicemiei, controlului insulinei si riscului de diabet de tip 2, acesta nu este singurul factor la care trebuie sa fii atenta. Cercetari noi arata ca obiceiurile de somn pot influenta, de asemenea, riscul de diabet de tip 2, indiferent ce mananci, scrie Mind Body Green.

Legatura dintre lipsa de somn si riscul de diabet

Un nou studiu publicat in jurnalul Diabetes and Endocrinology a descoperit ca persoanele care dorm in medie doar cinci ore pe noapte au avut un risc cu 16% mai mare sa dezvolte diabet de tip 2. Cei care dorm intre trei si cinci ore au avut un risc cu 41% mai mare.

Savantii au analizat datele a 247.000 de adulti cu o medie de varsta de 55 de ani. Ei au impartit participantii la studiu in mai multe categorii, in functie de obiceiurile legate de somn:

– normal (de la sapte la opt ore pe noapte);
– moderat (sase ore);
– moderat-scurt (cinci ore);
– extrem de scurt (trei-patru ore).

Autorii studiului au evaluat apoi alegerile alimentare ale subiectilor, precum consumul de carne rosie, carne procesata, fructe, legume si peste, dandu-le un scor de dieta sanatoasa, de la zero (dieta nesanatoasa) la cinci (dieta cea mai sanatoasa).

Ei au descoperit ca persoanele cu cele mai sanatoase obiceiuri de dieta au avut un risc cu 25% mai scazut de a dezvolta diabet de tip 2. Insa cei care au urmat o dieta mai nutritiva tot au avut un risc ridicat de diabet daca au dormit constant prea putin.

Studiu: lipsa somnului afecteaza calitatea vietii si creste nivelul de anxietate

Rezultatele scot in evidenta doi piloni fundamentali ai sanatatii: somnul suficient si dieta sanatoasa. Totodata, arata si ca nu poti renunta la unul pentru celalalt – atat somnul, cat si dieta joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si au efect mai puternic cand sunt combinate.

Pentru cei care dorm putin noaptea, este important sa faca tot ce este posibil pentru a-si imbunatati relatia cu somnul.

Trucuri pentru un somn mai bun

– Optimizeaza-ti spatiul de somn: pastreaza o temperatura scazuta, cu intuneric si liniste in dormitor.
– Incearca suplimente de magneziu.
– Respecta programul optim de somn: cand vine vorba de somn, consistenta este cheia. Sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore in fiecare zi (pe cat posibil) te va ajuta sa-ti reglezi ciclul natural de somn.
– Cere ajutor. Daca observi ca nu reusesti sa dormi suficient sau sa ai un somn de calitate, nu astepta pentru a cere sprijin. Desi cateva nopti in care ai dormit prost nu sunt un capat de lume, somnul este un instrument valoros pentru longevitate si imbunatatirea starii de spirit, asa ca merita sa mergi la un medic daca problemele nu se rezolva.

Foto: depositphotos.com