Lipsa de somn si de miscare ne imbolnavesc de inima, spun cercetatorii

1
De Maria Constantin
24 feb. 2024

Cercetarile recente confirma legatura dintre lipsa miscarii si a somnului si afectiunile cardiovasculare.

Un studiu publicat in ianuarie in American Journal of Lifestyle Medicine a analizat relatia dintre somn, miscare si depresie si bolile de inima, scrie Eating Well.

Cercetatorii au folosit baza de date pe care o aveau la dispozitie in 2020 Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) si departamantele de sanatate din statele americane. Printre aceste informatii se gaseau si mai multe sondaje nationale completate anual de pacienti cu varste de peste 18 ani.

Sondajul din 2020 includea intrebari despre afectiunile cardiace, obiceiurile de somn si miscare, precum si despre depresie. Intrebarile vizau anumiti parametri pentru a-i ajuta pe cercetatori sa obtina date mai precise. De exemplu, notiunea de „somn suficient” a fost definita ca somn de sapte sau mai multe ore intr-un interval de 24 de ore.

In privinta miscarii, subiectii au fost intrebati daca au participat la orice activitate fizica sau exercitiu in ultima luna, iar chestionarul includea exemple precum alergarea, golful, gradinaritul si mersul pe jos.

Participantii au fost, de asemenea, intrebati daca medicul de familie le-a spus vreodata ca au o tulburare mintala precum depresie.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai relevante, participantii au fost rugati sa mentioneze in chestionare si alti factori, precum rasa/etnia, sexul, varsta, venitul, indicile de masa corporala, daca fumeaza.

Ce a aratat studiul

Cei care nu dormeau suficient si nu faceau miscare aveau cel mai mare risc de a suferi de boli cardiace. Iar depresia are legatura si ea cu afectiunile cardiace.

Oamenii de stiinta au analizat si cazurile celor care nu dormeau suficient, nu faceau miscare si aveau si depresie. Ei au comparat acest grup cu cel al persoanelor care nu dormeau suficient si nu faceau miscare, dar nu erau deprimati. Riscurile de a suferi de boli de inima erau mari in ambele grupuri, dar erau mai ridicate la grupul cu depresie.

Cu alte cuvinte, lipsa de somn si de miscare poate creste riscul de a te imbolnavi de inima, dar depresia mareste si mai mult pericolul.

Obiceiul extrem de sanatos pe care il practica zilnic un cardiolog pentru o inima mai puternica

Tulburarile somnului sunt foarte periculoase

Bolile de inima inca reprezinta cauza nr. 1 de deces in Statele Unite, potrivit CDC. Studiul sugereaza ca activitatea fizica si odihna sunt factori importanti in reducerea riscului de boli cardiace, intrucat previn si contribuie la controlarea depresiei.

Concluziile corespund cu cele ale studiilor anterioare care au aratat ca factorii ce tin de stilul de viata joaca un rol important in riscul de imbolnavire, noteaza publicatia citata.

In cazul somnului, de pilda, un alt studiu a aratat ca insomnia poate mari cu 69% riscul de a suferi de infarct. Apneea, o alta tulburare a somnului, poate creste, de asemenea, riscul de aparitie al bolilor cardiace.

Prin urmare, daca ai un somn intrerupt care provoaca ritmuri circadiene neregulate, acest lucru poate creste cu 300% riscul de imbolnavire.

Cat priveste depresia – somnul insuficient si lipsa miscarii pot creste riscurile de a suferi de depresie. Persoanele care sunt deprimate tind sa nu doarma bine si sa nu faca miscare.

Schimbari simple care nu-ti dau viata peste cap

Schimbarea stilului de viata poate fi dificila, dar exista cateva solutii pentru a face mai usoara aceasta tranzitie. Cand schimbi un obicei este important sa cunosti rezultatul pe care il doresti si de ce anume vrei sa-l obtii. Si e important sa fii sincera cu tine.

In primul rand, trebuie sa te intrebi de ce vrei sa faci aceasta schimbare. De ce este atat de importanta? Raspunsul sincer va fi cel mai puternic resort care te va impinge spre schimbarea dorita.

Desi unii oameni pot schimba mai multe obiceiuri o data, multi au nevoie de pasi marunti, cel putin la inceput. Este important sa incepi de acolo unde te afli cu adevarat, nu de unde ti-ai dori sa fii sau de unde ai fost candva.

Iar uneori caile simple si solutiile sanatoase te pot ajuta sa ajungi mai usor acolo unde iti propui, deci nu-i nevoie sa-ti dai viata peste cap. De exemplu, renunta la sucul pe care il bei in fiecare zi si bea apa. Sau incearca sa adaugi o bucata de fruct in gustarea de dimineata. Poate incepi sa faci o plimbare de 15 minute dimineata. Cel mai importat lucru este ca schimbarile sanatoase din stilul tau de viata sa fie placute si sustenabile pentru tine.

Concluzii

Asadar, dupa cum arata studiul mentionat, somnul si miscarea sunt esentiale pentru sanatatea inimii, asa ca trebuie sa faci tot ce e posibil sa-ti imbunatatesti calitatea si cantitatea acestor doi parametri fundamentali pentru o viata sanatoasa. Cauta sa reduci expunerea la lumina inainte de somn si sa-ti creezi o rutina a somnului.

Daca nu faci miscare periodic, nu-i nevoie sa faci sesiuni de cateva ore in fiecare zi. Cauta sa faci miscare mai des in timpul zilei, chiar daca numai cinci minute. Oricat de putin e mai mult decat deloc!

Finalmente, oricare ar fi obiceiurile pe care incerci sa le schimbi, fa ceea ce poti si exerseaza noul obicei putin cate putin, cu rabdare, pana cand il slefuiesti si devine ceva firesc. Inainte sa-ti dai seama, vei reusi sa ai un nou obicei, iar inima ta va fi si ea mai fericita si mai sanatoasa.

Foto: freepik.com