Experienta consumului de cafea este mai mult decat un ritual de rasfat gustativ cu numeroase beneficii pentru sanatate, jucand un rol important in multe culturi din lume si prin crearea unui context de socializare alaturi de familie, prieteni, colegi.
Sunt 2 tipuri de boabe de cafea: cafeaua Arabica si cafeaua Robusta
In general, arborele de cafea se cultiva pe o raza de 1.000 de mile in jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului in Nord, pana la Tropicul Capricornului in Sud. Exista doua tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei comercializate – Robusta si Arabica. Robusta are conditii propice la altitudini mai joase, in timp ce Arabica este adaptata la altitudini mai inalte. Arborii de cafea produc in medie 2 pana la 4 kilograme de fructe si un bun culegator poate recolta 45 pana la 90 de kilograme de fructe de cafea pe zi; din care vor fi produse 18 kilograme de boabe de cafea.
Cafeaua se cultiva in peste 50 de tari din intreaga lume si este cea mai vanduta marfa din lume, dupa petrol.
Principalele tari furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia si Vietnam. Cafeaua Arabica reprezinta aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivata in intreaga lume. Este cultivata in toata America Latina, Africa Centrala si de Est, India si in Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivata in Africa de Vest si Centrala, in toata Asia de Sud-Est si in Brazilia. Brazilia este cea mai mare natiune exportatoare de cafea, iar Vietnamul si-a triplat exporturile intre 1995 si 1999 si a devenit un producator important de boabe Robusta.
Profilul senzorial al unei cesti de cafea variaza in functie de mai multi factori, inclusiv: tipul si amestecul boabelor de cafea, sursa geografica, metoda de prajire
Cafeaua ofera un amestec complex de diferite arome, care produc impreuna o gama de experiente senzoriale. Aroma cafelei provine din diferiti compusi volatili produsi prin prajirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezinta aproape 10% din boabele prajite de cafea, genereaza mare parte din savoarea sa. Prajirea declanseaza o serie de procese in boabe, generand dezvoltarea compusilor volatili care contribuie la profilul aromatic.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.