Lumina albastra a ecranelor iti afecteaza tenul. Cum sa eviti acest lucru, conform unui medic dermatolog

1
De Cristiana Astefanoaiei
21 mart. 2024

Un dermatolog prezinta cercetarile actuale privind modul in care dependenta de electronice ne poate afecta sanatatea pielii intr-un mod neasteptat.

Lumina albastra a ecranelor este o forma de lumina vizibila de mare energie si cu lungime de unda scurta.

O analiza publicata in International Journal of Ophthalmology a sugerat ca aceasta lumina poate trece cu usurinta prin straturile de protectie ale ochilor, provocand leziuni care pot contribui la uscaciunea ochilor, cataracta si degenerare maculara.

Cercetarile publicate in Chronobiology International au constatat, de asemenea, ca expunerea la lumina albastra la orele tarzii din noapte perturba productia de melatonina din organism, afectand calitatea somnului.

Si asta nu este tot! Se pare ca expertii descopera ca lumina albastra poate fi, de fapt, daunatoare pentru pielea noastra.

Descoperirile medicului dermatolog despre lumina albastra a ecranelor

Lumina albastra poate sa patrunda adanc in piele. Dermatologul Rebecca Marcus, MD, spune ca cercetarile in acest sens sunt inca in stadii incipiente, dar se crede ca, la fel ca si lumina ultravioleta (UV), lumina albastra provoaca daune in timp.

Desi s-ar putea sa nu observam niciun efect pe termen scurt, este posibil sa contribuie la distrugerea colagenului, ceea ce in timp duce la riduri si hiperpigmentare”, spune Dr. Marcus pentru The Healthy Reader’s Digest.

3 obiceiuri care iti afecteaza pielea fara sa stii

Un studiu publicat in Oxidative Medicine and Cellular Longevity a constatat ca expunerea la lumina albastra provoaca ceea ce se numeste „stres oxidativ” prin formarea de radicali liberi.

Acest lucru, la randul sau, deterioreaza ADN-ul”, explica Dr. Marcus.

Acest lucru cauzeaza o deteriorare a colagenului si a elastinei noastre, doua proteine care mentin pielea cu aspect plin de viata si tineresc.

Cele 3 indicii care iti arata ca ar trebui sa iei un supliment cu colagen in fiecare zi

Mai mult, alte cercetari publicate in Journal of Investigative Dermatology descriu lumina albastra ca fiind o posibila cauza a fotoimbatranirii pielii, declansand probleme de pigmentare si exacerband afectiuni ale pielii greu de tratat, cum ar fi melasma. Expunerea prelungita poate, de asemenea, sa slabeasca bariera pielii, conform unei analize publicate in Journal of Cosmetic Dermatology. Acest lucru poate deschide usa unor probleme precum sensibilitatea pielii, uscaciunea, roseata si eruptiile cutanate.

Crema cu SPF ofera si protectie pentru lumina albastra a ecranelor

Medicul dermatolog considera ca acest gen de produs nu trebuie purtat doar afara. El sustine ca e nevoie sa il aplicam zilnic, de mai multe ori pe parcursul zilei, chiar daca suntem la interior. Specialistul considera ca atat lumina albastra a ecranelor, cat si radiatiile solare care patrund prin fereastra sunt nocive.

In acest sens, recomanda o crema solara fizica cu spectru larg, cu oxid de zinc si oxid de fier pentru protectie.

In timp ce unele produse protejeaza doar impotriva luminii UVA si UVB, cremele cu SPF care contin oxid de zinc si oxid de fier actioneaza pentru a proteja fizic pielea de un spectru larg de lumina, inclusiv de lumina albastra”, explica Dr. Marcus.

SPF 15, 30 sau 50? Ce factor de protectie solara este potrivit pentru tine si ce cantitate aplici? Doua reguli de baza ale dermatologilor

In plus, este recomandat sa reduci timpul petrecut in fata ecranelor. De asemenea, poti sa scazi intensitatea ecranelor. Atat telefoanele mobile, cat si laptopurile sau monitoarele au setari prin care poti sa reglezi luminozitatea. Opteaza pentru lumina galbena pe ecrane in locul celei albastre. Poate fi dificil la inceput, dar te vei obisnui rapid, mai ales daca te gandesti la multiplele efecte benefice.

Foto: Freepik.com