In fiecare an, bolile neurodegenerative provoaca dizabilitati pacientilor din intreaga lume. Problemele legate de anxietate reprezinta una dintre cele mai des intalnite manifestari ale afectiunilor creierului. Panica, agorafobia, anxietatea sociala si alte fobii sunt reunite sub umbrela afectiunilor provocate de anxietate.
De obicei, ele se manifesta prin atacuri de panica, pentru ca aceasta este reactia obisnuita a organismului atunci cand anticipeaza aparitia unui pericol iminent.
De-a lungul timpului, au fost puse la punct mai multe scheme de tratament pentru calmarea simptomelor acestor afectiuni. Insa, desi mai putin cunoscut, magneziul pare sa fie remediul miraculos impotriva anxietatii. Eficacitatea sa in tratarea anxietatii i-a adus supranumele de “Valiumul natural” sau “pilula naturala de linistire”.
Tehnica 4-7-8: Cum controlezi anxietatea
In plus, magneziul este esential si pentru alte functii importante ale organismului. Insa, cel mai important lucru este acela ca oamenii nu consuma cantitatea necesara de magneziu. Astfel se explica faptul ca, pe masura ce consumul scade, nivelul de anxietate la nivel mondial este in crestere.
Un adult ar trebui sa consume zilnic in jur de 400 mg, insa, in realitate, consumul abia ajunge la jumatate din cantitatea necesara.
De unde stii daca ai un nivel al magneziului scazut?
Chiar daca nu ai fost diagnosticat cu o afectiune de natura anxioasa, este foarte posibil sa suferi din cauza stresului si a anxietatii. Acest lucru devine si mai evident atunci cand organismul nu are cantitatea de magneziu necesara pentru a functiona corect.
Ai putea sa incepi prin a avea insomnii. Sa adormi cu mare greutate. Sa fii foarte usor irascibila si sa devii sensibila la o gama variata de sunete. Sa te simti deprimata si nelinistita.
Pe langa aceste simptome de natura mentala, muschii vor deveni rigizi, oasele isi vor pierde din rezistenta si vor aparea spasmele si tremurul muscular. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca daca aportul de magneziu se situeaza in limitele minime acceptate, aceste simptome se vor atenua pana la disparitie.
Cum sa lupti cu anxietatea si sa readuci in viata ta linistea si calmul
Cum contribuie magneziul la eliminarea anxietatii?
Stimuleaza productia de GABA (Acid gama-aminobutiric)
Acest acid este neurotransmitatorul care relaxeaza creierul. Atunci cand productia lui scade, creierul este foarte activ si te vei simti nelinistita si dezorientata. Poti experimenta senzatii de panica si anxietate.
Reduce nivelurile de cortizol si epinefrina
Daca muschii tai sunt rigizi si ai crampe musculare, este foarte probabil ca nivelul de magneziu din organism sa fie prea mic. Acest lucru determina corpul sa produca mai mult cortizol si epinefrina, adica hormoni de stres. Un nivel ridicat de cortizol poate conduce la aparitia multor dereglari, inclusiv anxietate si amnezie. Aportul suficient de magneziu va detensiona muschii si va impiedica aparitia dereglarilor neuronale.
Previne aparitia proceselor inflamatorii
Procesele inflamatorii pot aparea in orice zona a organismului, iar cand se intampla acest lucru la nivelul creierului, pot sa apara starile de depresie si anxietate. Citokinele sunt substante care cauzeaza inflamatii si despre care s-a descoperit ca participa la aparitia si formarea diverselor probleme neuronale, dar si a gandurilor suicidale. Magneziul este un antiinflamator, iar absenta lui este asociata cu un risc mai mare de aparitie a inflamatiilor.
Metode neconventionale de a scapa de anxietate
Trateaza depresia
Anxietatea si depresia apar de obicei impreuna, iar magneziul poate fi folosit pentru a le trata pe amandoua. Suplimentele pe baza de magneziu pot avea un efect foarte important asupra depresiei in doar cateva zile. Magneziul creste nivelul serotoninei, “hormonul fericirii” din organism. Acest lucru le ajuta pe femeile care sufera de depresie, ca parte a sindromului premenstrual. In plus, magneziul poate contribui la atenuarea crampelor menstruale.
Foto: Shutterstock.com