Studiile recente au aratat ca mancarea este o metoda usoara si la indemana oricui vrea sa gaseasca o metoda simpla de a cotracara stresul cronic si depresia.
Din pacate, mancatul pentru reducerea stresului conduce la cresterea in greutate si la o serie de afectiuni care iti pun in pericol sanatatea pe termen lung.
Atata vreme cat iti poti tine sub control tendinta de a manca atunci cand esti stresata, corpul tau nu va avea de suferit. Insa, daca evenimentele din jurul tau iti cauzeaza o schimbare importanta in viata care aduce cu sine o stare de stres cronic, atunci obiceiul de manca pentru a calma senzatia de stres iti pot afecta imaginea, dimensiunile corporale si chiar starea generala de sanatate.
Exista cateva metode simple de a renunta sa mai mananci atunci cand esti stresata.
Cea mai la indemana este aceea de a mentine sub control nivelul de stres. Dar mai exista si alte metode pentru a te adapta schimbarilor care au loc in viata ta si astfel sa-ti controlezi si greutatea corporala.
De ce pare normal sa mancam atunci cand suntem stresati?
In principiu, mancatul din cauza stresului si mancatul din cauza plictiselii urmeaza acelasi tipar. Simti ca se intampla ceva, dar nu stii despre ce este vorba, insa iti creeaza o stare de disconfort. Atunci incepi sa te simti stresata sau plictisita.
In aceasta situatie, stresul devine greu de gestionat pana cand apelezi la mancarea preferata. Conform studiilor efectuate pana in prezent, mancatul creeaza o serie de raspunsuri in cascada ale organismului care au ca rezultat instalarea unei stari de calm.
Cu alte cuvinte, unele mancaruri functioneaza la fel ca pastilele impotriva anxietatii. Deci, daca vrei sa nu mai mananci mult atunci cand esti stresata, trebuie mai intai sa intelegi ca folosesti mancarea ca pe un medicament iar apoi sa gasesti alte metode de a o inlocui.
Iata mai jos cateva stategii simple pe care le poti aplica:
Fa antrenamente fizice de 30-60 de minute, de 3 ori pe saptamana.
Poti face exercitii cardio, care te vor face sa transpiri si vor face corpul sa se miste mai repede. Scopul este acela de a incepe sa te simti bine si de a elimina stresul. Fii concentrata la ceea ce faci si concentreza-te la fiecare miscare pe care o executi.
Acest lucru iti va fi de ajutor mai ales daca ai ganduri care iti persista in minte. Daca nu poti face sport atat de des, inlocuieste-le cu reprize de mers rapid, foloseste scarile in locul liftului si fa sedinte zilnice de antrenamente de cate 10 minute.
Renunta sa mai consumi zahar.
Zaharul ridica nivelul de anxietate, prin fluctuatiile pe care le produce asupra glicemiei.
Renunta sa mai mananci sau sa mai bei alimentele pe care le consumi atunci cand esti stresata.
Primele alimentele si bauturi pe care trebuie sa le ai in vedere sunt cafeaua, ceaiul, ciocolata, bauturile carbogazoase si alte bauturi cu continut ridicat de cofeina. Ca sa-ti potolesti poftele poti consuma ciocolata neagra, asta daca nu cumva esti dependenta de ea.
Invata exercitii de respiratie adanca si practica-le in fiecare zi.
Monitorizeaza-ti respiratia de cateva ori pe parcursul unei zile si asigura-te ca respiri adanc, din abdomen. Fa exercitii de respiratie adanca de 2 ori pe zi.
Stai in picioare pe un scaun, puneti mana dreapta sau ambele maini pe inima si imagineaza-ti ca emite un flux continuu de iubire neconditionata.
Aceasta tehnica simpla iti va aduce beneficii remarcabile in timp, daca o vei practica timp de 8 minute, de 2 ori pe zi.
Invata sa nu-ti iei toate emotiile in serios.
Emotiile sunt declansate de ganduri, iar gandurile provin din convingerile personale. Gandeste-te mai mult si pune in valoare acele convingeri care iti sunt benefice.
Si un ultim sfat: clarifica-ti in minte care sunt cele mai importante lucruri din viata ta si concentreaza-ti eforturile pentru indeplinirea lor. In felul acesta vei deveni mai rezista si mai imuna la stres.
De fapt, acesta este secretul care sta in spatele tuturor marilor campioni.
Foto: Shutterstock.com