Toate vom trece prin aceasta etapa din viata, asa ca este important sa cunoastem recomandarile specialistilor pentru momentul in care ajungem la menopauza.
Medicii explica ce este de fapt perimenopauza, menopauza si postmenopauza
Expresia „sunt la menopauza” nu are de fapt nicio semnificatie stiintifica.
Etapa in care ovarele incep sa produca mai putini hormoni estrogeni si progesteron, ai mai putine ovule viabile, iar menstruatiile devin mai putin regulate este denumita in mod obisnuit perimenopauza.
„Menopauza” se refera la momentul la un an dupa ultimul flux menstrual – adica dupa ce au trecut 12 luni.
Menopauza este de fapt mai mult o linie de finish pe care o traversezi decat o faza in care te poti afla. Asadar, din acest punct poti spune mai corect ca te afli in postmenopauza. Fara tampoane, fara crampe, fara risc de sarcina.
Medicii raspund: cand esti in perimenopauza, poti sa nu mai folosesti anticonceptionale?
Stii bebelusii „miracol” despre care am auzit toate, nascuti dupa varsta de 50 de ani? Acestia au aparut pentru ca mamele lor s-au gandit ca nu pot ramane insarcinate odata ce menstruatia lor a incetat sa mai fie regulata. Este adevarat ca este mai putin probabil sa concepi in perioada de dinaintea menopauzei, dar nu este 100% garantat. Se poate intampla ca menstruatia sa apara dupa patru sau cinci luni, ceea ce inseamna ca ai ovulat cu cateva saptamani inainte.
„Daca nu vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa folosesti metode contraceptive eficiente in timpul perimenopauzei. Metodele deosebit de bune pentru femeile aflate in aceasta etapa includ contraceptivele orale si inelele hormonale, deoarece acestea pot reduce si simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile”, spune medicul ginecolog Jackie Thielen, conform Prevention.
Poate duce menopauza la probleme de sanatate?
Una dintre cele mai comune ingrijorari ale femeilor este ca aceasta perioada vine insotita de anumite afectiuni.
Dupa menopauza, nu vei mai beneficia de efectele protectoare ale estrogenului, ceea ce creste riscul pentru anumite probleme de sanatate.
Bolile de inima
Femeile aflate la postmenopauza sunt mult mai vulnerabile la boli de inima si accident vascular cerebral decat femeile aflate la premenopauza. Acest lucru se datoreaza faptului ca in anii de tinerete ai unei femei, estrogenul ii protejeaza inima. In timpul perimenopauzei, femeile au, de asemenea, un risc mai mare de crestere a nivelului de colesterol, de ingrosare a arterelor si de alte probleme, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.
Incontinenta urinara
Aproximativ jumatate dintre femei se plang de scurgeri dupa menopauza, in special incontinenta de stres. Acest lucru se intampla deoarece tesuturile vezicii urinare si ale uretrei isi pierd tonusul odata cu scaderea estrogenului.
Osteoporoza
Aceasta slabire a oaselor pana la punctul in care acestea se pot rupe usor afecteaza atat femeile, cat si barbatii si este legata de imbatranire mai mult decat de menopauza. Medicii spun ca pierderea osoasa apare cel mai rapid la femei in primii cativa ani dupa menopauza.
Ce este terapia hormonala la menopauza?
In 2002, un studiu larg mediatizat a sugerat ca femeile aflate la postmenopauza care iau o combinatie de terapie hormonala cu estrogen si progestativ prezinta un risc crescut de cancer mamar, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.
Medicii spun ca acest mit ar trebui combatut, pentru ca „tratamentul cel mai utilizat pe scara larga si cel mai eficient pentru multe simptome ale perimenopauzei si menopauzei, inclusiv bufeurile si uscaciunea vaginala, este terapia hormonala”, conform ginecologului Nanette Santoro.
Medicul explica: cercetarile ulterioare au aratat ca, pentru majoritatea femeilor, beneficiile terapiei hormonale actuale depasesc cu mult riscurile. Aceasta poate fi prescrisa sub forma de pilula, plasture, gel sau crema care trimite hormoni prin fluxul sanguin catre toate partile corpului; de asemenea, poate fi utilizata local sub forma de crema topica, inel sau supozitor pentru simptomele vaginale.
Foto: depositphotos.com