Medicina 3.0 sau cum poti sa traiesti mai mult cu ajutorul stiintei. Principii din cartea “Outlive. Stiinta si arta longevitatii”

1
De Alice Papuc
8 apr. 2024

Cum ar fi daca ti-as spune ca exista un manifest care pune sub semnul intrebarii practicile medicale conventionale?

Una dintre cele mai importante preocupari ale omului modern, indiferent de background, nationalitate sau gen tine de longevitate. Peter Attia, autorul cartii “Outlive. Stiinta si arta longevitatii”, vede longevitatea drept mai mult decat un numar de zile de nastere. Conform acestuia, importanta este  perioada de viata in care nu suferim de boli, dizabilitati si ne ocupam de imbunatatirea functiilor fizice si mentale. Astfel, ne este adus in atentie conceptul de medicina 3.0.

85 lei, Libris

Ce este medicina 3.0 si de ce este importanta?

Medicina 3.0 urmareste sa integreze cele mai bune practici din medicina conventionala, medicina alternativa si abordarile complementare, precum si sa adopte tehnologii avansate si descoperiri recente pentru a imbunatati sanatatea pacientilor.

Dr. Peter Attia este de parere ca cel mai mare esec al medicinei consta in incercarea de a trata toate afectiunile odata ce au fost deja instalate, in loc ca acestea sa fie prevenite. Cu alte cuvinte, sistemul actual trebuie inlocuit cu o strategie personalizata si proactiva de obtinere a longevitatii, aplicabila imediat, astfel incat sa prevenim posibilele afectiuni.

Cele 4 dimensiuni ale medicinei 3.0

Medicina 3.0 ii incurajeaza pe oameni sa isi indrepte eforturile catre patru dimensiuni de baza: activitatea fizica, nutritia, somnul si sanatatea emotionala.

  1. Activitatea fizica, cel mai important pilon al longevitatii

Studiile demonstreaza ca oamenii care fac miscare in mod regulat ajung sa traiasca si cu 10 ani mai mult decat oamenii sedentari. Indiferent de gen sau de varsta, activitatea fizica trebuie sa devina o parte fireasca a rutinei noastre de zi cu zi. Sunt benefice atat exercitiile cardio, care contribuie la sanatatea inimii, cat si exercitiile cu greutati, menite sa intareasca muschii si sa sustina mobilitatea.

  1. O alimentatie cu adevarat nutritiva

Dr. Attia te incurajeaza sa renunti la sirul infinit de diete si sa te concentrezi pe modul in care se simte corpul tau atunci cand consumi anumite alimente. Pune-ti cateva intrebari simple: Ma simt subalimentata sau supraalimentata? Am suficienta masa musculara? Cum stau cu nivelul de energie? In loc sa incerci alta dieta minune, concentreaza-te pe mancarea sanatoasa, care te ajuta sa te simti bine si sa obtii suficienti nutrienti.

  1. Nu neglija puterea somnului

Somnul joaca un rol esential in sanatatea creierului, mai ales pe masura ce inaintam in viata. Atunci cand dormi, corpul tau trece printr-o serie de schimbari fiziologice: ritmul cardiac scade si, de asemenea, temperatura corpului, respiratia devine mai regulata iar creierul are sansa sa se regenereze.

Tine minte insa ca nu este suficient doar sa atingi un minim de ore dormite, ci sa ai un somn cu adevarat calitativ. In acest sens, Dr. Attia recomanda sa eviti consumul de alcool, sa nu mai consumi alimente cu trei ore inainte de culcare, sa renunti la ecrane cu cel putin doua ore inainte, sa ai un program fix de culcare si sa te odihnesti intr-o camera intunecata, cu temperatura scazuta.

Studiu: lipsa somnului afecteaza calitatea vietii si creste nivelul de anxietate

  1. Starea emotionala, mai importanta decat crezi

Desi suntem obisnuiti sa ne raportam la sanatate mintala (concentrata pe afectiuni precum depresie, anxietate sau tulburari de personalitate), starea emotionala face referire la modul in care iti gestionezi emotiile si relatiile cu cei din jur. Astfel, principiul medicinei 3.0 este acela ca: „Daca ne ocupam de sanatatea emotionala si facem asta din timp, vom avea sanse mai mari de a evita aspectele clinice ale sanatatii mintale – iar sanatatea noastra generala va avea, de asemenea, de castigat”.

Foto: freepik.com