Medicul explica: bolile de tiroida se pot manifesta pe pielea ta. La ce sa fii atenta

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 mart. 2024

Multiple afectiuni ale pielii sunt asociate cu dereglarea hormonilor tiroidieni.

Medicul James O’Donovan a dezvaluit care sunt modificarile dermatologice care pot sa indice o afectiune a tiroidei.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, iar functia sa principala este protectia impotriva traumatismelor externe si a infectiilor. Este un organ metabolic activ si functioneaza in principal prin auto-reinnoirea epiteliului scuamos prin diferentiere continua. Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea este un organ imunitar activ si un important organ neuro-endocrin periferic. Este strans legata de sistemele endocrine.

Hormonul tiroidian este considerat unul dintre hormonii reglatori cheie pentru homeostazia pielii. Mai multe organe sunt afectate de eliberarea de hormoni tiroidieni periferici (T4 si T3) care regleaza in continuare diverse functii la nivel celular. In mod specific, pielea este considerata un organ tinta important in care hormonul tiroidian are un impact semnificativ. Alte manifestari dermatologice sunt observate si la nivelul unghiilor si al parului.

Medic: legatura dintre tiroida si „pielea de gaina”

Daca ai mici umflaturi pe spatele bratelor, cu aspect de „piele de gaina”, este posibil sa experimentezi un simptom legat de afectiunile tiroidiene, numit keratoza.

Inseamna ca este prezenta prea multa keratina, care este proteina care protejeaza pielea de infectii si alte lucruri daunatoare. Pilaris vine de la cuvantul latin pentru par.

„In KP, pot fi vazute o multime de dopuri de 1-2 mm care blocheaza foliculii de par sau radacinile parului pe partile superioare si exterioare ale bratelor si coapselor. Acest lucru poate arata ca pielea de gaina, dar poate fi dura la atingere. Se intalneste de obicei la copii si adulti tineri si este inofensiv. Afecteaza aproape jumatate dintre adolescenti si pana la patru din zece adulti”, explica Dr. O’Donovan

Pate fi asociata cu alte afectiuni ale pielii, de exemplu, cu eczema ectopica. De obicei, pielea se simte aspra si uscata.

13 semne care anunta ca tiroida nu functioneaza corect

„Keratosis pilaris poate afecta, de asemenea, fesele, partea inferioara a spatelui si pieptul si, in forme mai putin frecvente, si fata si sprancenele. De asemenea, in jurul micilor umflaturi apare o anumita roseata, dar, din nou, acest lucru va depinde de tipul tau de piele”, spune medicul.

Alte semne ale afectiunilor endocrinologice pe piele si ten

Un studiu din 2012 a analizat 72% dintre pacienti cu hipotiroidism si 28% cu hipertiroidism.

Caracteristicile cutanate la pacientii cu hipertiroidism au fost pielea calda, umeda, cu o temperatura crescuta observata la 85,7% dintre pacienti, exoftalmia (ochii iesiti din orbita) a fost observata la 85,7% dintre pacienti, alopecia (caderea parului) difuza a fost observata la 71,4% dintre pacienti, hiperhidroza (transpiratia) palmelor a fost observata la 64. 3% dintre pacienti, inrosirea faciala a fost observata la 57,1% dintre pacienti, pigmentarea pielii la 50% dintre pacienti. In hipertiroidism, o alta afectiune epidermica legata de hormonii tiroidieni este hiperhidroza, adica transpiratia excesiva.

Trei analize pe care orice femeie trebuie sa le faca in fiecare an, conform medicilor

Cea mai frecventa caracteristica cutanata la pacientii cu hipotiroidism, in studiul citat, a fost pielea aspra si uscata, observata la 100% dintre pacienti, urmata de paloare a pielii, cu carotenemie observata la 52,75% dintre pacienti, modificari ale unghiilor la 38,9% dintre pacienti, caderea difuza a parului la 33,3% dintre pacienti, keratodermie (ingrosarea pielii) palmoplantara la 33,3% dintre pacienti si pierderea unei treimi laterale a sprancenelor la 22,2% dintre pacienti.

Acest articol este informativ si nu inlocuieste consultul medical. De retinut este faptul ca aceste manifestari la nivelul pielii pot sa apara si fara legatura cu functionarea glandei tiroide. Asadar, daca te confrunti cu unele dintre simptomele enumerate, nu te autodiagnostica, ci apeleaza la sfaturile unui medic.

Foto: depositphotos.com