Potrivit doctorului in medicina functionala Frank Lipman, melatonina este buna in doze mici. Intr-un episod al podcastului gazduit de platforma Mind Body Green, el a subliniat ca nu este impotriva melatoninei, dar crede ca aceasta e mai potrivita pentru reglarea ritmului somnului.
Ce probleme poate genera melatonina
„Melatonina este hormonul de baza al somnului nostru, iar cortizolul este hormonul nostru de baza in timpul somnului”, a explicat Lipman. Prin urmare, spune el, melatonina poate fi de ajutor daca ai probleme cu ritmul somnului, de exemplu dupa un zbor indelungat: „Daca vrei sa reintri in ritm, melatonina este o modalitate buna.”
Motivul pentru care te culci foarte tarziu in fiecare seara, desi stii bine ca nu ar trebui
Totusi, daca ritmul circadian nu este afectat, folosirea melatoninei nu reprezinta o optiune buna. „Melatonina e un hormon si poate afecta toti ceilalti hormoni. Sa iei multa melatonina – multi oameni iau intre trei si cinci miligrame ca sa doarma – iti poate afecta, cu timpul, ceilalti hormoni si suprima capacitatea organismului de a produce melatonina”, a explicat specialistul.
Un supliment mai indicat
Daca melatonina nu este potrivita, atunci ce solutie avem pentru a ne bucura de un somn odihnitor? Lipman recomanda o combinatie de magneziu bisglicinat (o forma ultraabsorbabila de magneziu care ajuta la inducerea unei stari de relaxare) si suplimente alimentare cu GABA si jujube. Aceste ingrediente au un efect maximum si te pot ajuta mai mult sa dormi decat melatonina, spune Lipman.
Fireste, fiecare om este diferit si poate avea propriul mod in care isi asigura calitatea somnului, dar daca melatonina nu da roadele asteptate in cazul tau, un supliment special poate fi o alta solutie pe care sa o incerci.
Foto: Unsplash.com