Melodiile triste ajuta la mentinerea sanatatii psihice. Asculta-le fara regrete

1
De Daniela Mitran
31 mai 2019

Poate te gandesti ca opusul este valabil, insa oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, de fapt, melodiile triste ne ajuta sa facem fata mai bine emotiilor negative care ne coplesesc. Prin ele ne descarcam si ajungem, pana la urma, sa vedem partea plina a paharului.

Tristetea este o emotie puternica, pe care fiecare persoana din aceasta lume o exprima in mod diferit. Este caracterizata prin sentimentul de dezavantaj, pierdere si neajutorare, insa nu trebuie confundata cu depresia.

Poate ca nu de putine ori ai avut o stare mai putin buna, nu ai reusit sa fii in echilibru cu tine sau sa-ti gasesti energia, toate acestea fara o explicatie concreta. Si poate ca in acele momente melodiile triste au fost „aliatul” tau. Au fost alinarea perfecta pentru toate starile tale sau au fost refugiul pe care il cautai.

Indiferent care sunt motivele pentru care melodiile triste sunt cel mai des ascultate de foarte multe persoane in momente de tristete, nu doar de tine, afla ca, in mod surprinzator, ele ajuta la mentinerea sanatatii psihice.

Nu trebuie sa regreti ca asculti melodii triste. Si nu trebuie sa te simti vinovata cand te incearca unele sentimente negative. Sufletul tau are nevoie de o pauza. Are nevoie de odihna, alinare si intelegere. Si trebuie sa ai rabdare. In primul rand cu tine, apoi sa incerci sa intelegi care e cauza.

Melodiile triste te ajuta sa te relaxezi. Si sunt o metoda foarte buna de a te detasa de tot ce te afecteaza. De a reflecta asupra situatiilor care te macina sau de a gasi noi rezolvari la problemele pe care le ai.

De ce melodiile triste sprijina sanatatea mentala

Declanseaza nostalgia

Muzica trista este un declansator puternic pentru amintirile care au avut un impact foarte mare asupra ta. In astfel de momente reflectezi asupra lucrurilor care ti s-au intamplat si iti schimbi complet starea de spirit. Devii nostalgica, mai ales in momentul in care gandul te poarta catre amintiri din liceu, din facultate, catre foste iubiri sau catre momente din copilarie care si-au pus amprenta asupra ta. Melodiile triste nu au un efect negativ asupra ta. Cand devii nostalgica, traiesti din nou toate acele emotii si poate chiar rezolvi dileme care te-au tinut blocata mult timp.

Stimuleaza secretia de prolactina

Prolactina este un hormon polipetidic secretat de celulele lactofore ale hipofizei. Prolactina este produsa in mod natural ca raspuns la alimentatie, sex, tratament cu estrogeni, ovulatie si alaptare. De asemenea, ea joaca un rol esential in metabolismul nostru, ajuta la reglarea sistemului imunitar si la buna functionare a pancreasului. Cantitatea de prolactina poate fi un indicator pentru o viata sexuala implinita, deoarece acest hormon ofera satisfactie dupa actul sexual (dopamina). La nivel biologic, muzica trista stimuleaza secretia de prolactina. Astfel, melodiile triste pe care le asculti in unele momente te ajuta sa te relaxezi complet si sa te detasezi de tot ceea ce iti provoaca stres. Acest hormon ajuta si la linistirea mentala.

Ajuta la dezvoltarea empatiei

Empatia este capacitatea de a intelege si de a simti emotiile si gandurile unei persoane, ca si cum le-am trai pe propria piele. A fi o persoana empatica inseamna pur si simplu sa fii dornica sa intelegi punctul de vedere al altor persoane. Sa fii o persoana intelegatoare si sa fii in asentiment cu ceea ce simt alte persoane. Melodiile triste ajuta la dezvoltarea empatiei, iar acest lucru se intampla pentru ca apare dorinta de a sari in sprijinul si ajutorul altor persoane.

Ajuta la reglarea dispozitiei

Procesul de reglare emotionala cuprinde mai multe aspecte, printre care se numara reglarea dispozitiei. Factorii care contribuie la crearea unei stari de bine pot fi extrinseci (cand se regleaza printr-un context extern) si intrinseci (cand se regleaza printr-un context intern). Muzica trista este un factor extern care ajuta la reglarea dispozitiei. Daca asculti melodii triste, acestea iti permit sa te debarasezi de situatii dificile (despartire, moarte etc.) si sa te concentrezi in schimb asupra versurilor sau asupra liniei melodice. In plus, versurile care rezoneaza cu experienta personala te pot ajuta sa invingi mult mai usor experientele care cantaresc greu asupra ta.

Foto: Shutterstock.com