Memoria iti joaca feste? De vina sunt aceste obiceiuri uzuale

1
De Monica Radulescu
18 oct. 2018

Sa uiti din cand in cand sa platesti o factura ori sa nu mai stii unde ai pus telefonul sau cheile de la masina nu ar trebui sa te ingrijoreze prea tare. Atunci cand ai prea multe pe cap, se mai intampla.

Insa daca vrei ca aceste pierderi de memorie sa nu se repete prea des, este bine sa eviti cateva obiceiuri nesanatoase.

Alimentatia nesanatoasa este dusmanul memoriei

Mancarea nesanatoasa, bogata in zahar si produse rafinate, afecteaza memoria, arata tot multe studii. De aceea, o dieta bogata in legume, fructe si grasimi sanatoase poate mentine creierul sanatos. In plus, dintre condimente, s-a dovedit ca turmericul poate reduce riscul de Alzheimer.

Prea putin somn sau prea mult somn ar putea afecta memoria

Noptile pierdute pot duce la scaderea capacitatii de concentrare si invatare. De asemenea, nici prea mult somn nu face bine. Echilibrul este cheia. Specialistii recomanda sapte-opt ore de somn pe noapte pentru o activitate cerebrala excelenta.

Sedentarismul are un impact mare asupra memoriei

Un stil de viata sedentar afecteaza memoria, potrivit cercetarilor.  Mai multe studii au aratat ca persoanele care fac miscare, in special aerobic, au o memorie mai buna si un risc scazut de a suferi de dementa. Care este explicatia?

Exercitiile fizice stimuleaza circulatia sanguina la nivelul creierului. In plus, se produc si noi celule cerebrale. De aceea, cu cat faci mai des sport, cu atat creierul iti va multumi mai mult.

Fumatul este nociv

Fumatul poate duce la subtierea cortexului, zona creierului care joaca un rol important in pastrarea amintirilor. Evident ca daca renunti la acest obicei nesanatos, tesuturile se vor reface.

Mancatul tarziu afecteaza si memoria, nu doar silueta

Daca obisnuiesti sa rontai noaptea, este bine sa stii ca acest obicei iti poate afecta memoria. La acest rezultat au ajuns oamenii de stiinta americani, care au explicat cum mancatul tarziu afecteaza capacitatea de a acumula noi informatii si de a stoca amintiri.

Legatura dintre depresie si memorie

Intre depresie si memorie exista o legatura stransa. Potrivit studiilor, pe termen lung persoanele care sufera de depresie pot suferi si de modificari la nivelul creierului, asociate cu imbatranirea. De aceea sedintele de psihoterapie sunt de mare ajutor celor care au astfel de probleme.

Anxietatea are o multime de efecte negative asupra memoriei

Anxietatea si stresul cresc riscul de a dezvolta afectiuni psihice si pot duce inclusiv la boli degenerative, cum ar fi Alzheimer.

Problemele tiroidei pot afecta memoria

Dereglarea glandei tiroide poate afecta inclusiv memoria. Se intampla in cazul hipotiroidei, iar celor care au acest diagnostic li se intampla des sa uite.

Atentie la unele medicamente

Atentie, unele pastile pot afecta memoria. Este cazul celor recomandate in scaderea colesterolului, dar si impotriva anxietatii.

Carenta de vitamina B12 provoaca probleme de memorie

Un deficit de vitamina B12 poate avea efecte pe termen lung, unul dintre ele fiind pierderea memoriei. Aceasta vitamina este importanta pentru functionarea sistemului nervos central. Si vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii creierului.

Foto: Shutterstock.com