Menopauza timpurie poate creste de sase ori riscul de cancer de san, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
12 sept. 2024

Femeile care intra la menopauza mai devreme decat media ar putea fi de pana la sase ori mai predispuse sa dezvolte unele forme de cancer, inclusiv cancerul de san sau ovarian, arata decoperirile unui nou studiu.

Menopauza timpurie este diferita de menopauza precoce. Prima are loc inainte de varsta de 45 de ani, iar menopauza precoce sau prematura se instaleaza inainte de varsta de 40 de ani.

Cercetatorii britanici au descoperit ca schimbarile hormonale asociate cu menopauza timpurie pot fi declansate cu cinci ani mai devreme daca o femeie are anumite gene care predispun la asta.

Aceeasi colectie de gene a fost, de asemenea, asociata cu cresterea riscului de cancer.

Printre ele se numara si mutatia de gene BRCA1, care a fost facuta cunoscuta de actrita Angelina Jolie, dupa ce a decis sa apeleze la o dubla mastectomie preventiva. Ea a descoperit ca are aceasta gena in anul 2013.

Specialistii de la Universitatile Exeter si Cambridge au facut aceasta descoperire dupa ce au analizat datele genetice a peste 100.000 de femei britanice.

Ei au gasit un grup de gene care provoaca deteriorarea mai rapida a ovocitelor unei femei.

Femeile se nasc cu un numar finit de ovocite, iar cand aceasta rezerva se sfarseste, poate duce la declansarea schimbarilor hormonale ce duc la instalarea menopauzei.

Pentru femeile din Marea Britanie, unde a fost realizat studiul, menopauza se instaleaza in medie intre varsta de 45 si 55 de ani, dar pentru una din 20 de femei, se poate instala mai devreme.

Noul studiu, publicat in jurnalul de specialitate Nature, sugereaza ca unele femei cu anumite caracteristici genetice sunt predispuse sa ramana fara ovocite mai repede decat media obisnuita.

Mai exact, femeile care au o copie defectuoasa a genei ZNF518A au avut cea mai mare scadere a varstei de menopauza, in medie trecand prin aceasta schimbare radicala cu pana la cinci ani si jumatate mai devreme decat cele care au o copie normala a acestei gene.

Cercetatorii au descoperit ca aceasta gena apare la una din 4000 de femei, pe baza esantionului genetic studiat.

Un alt aspect al studiului a analizat daca genele asociate cu cresterea riscului de cancer ovarian si mamar pot influenta si momentul instalarii menopauzei.

Expertii au aflat ca BRCA1, gena care creste cu 85% riscul unei femeie de a dezvolta cancer la san, poate sa scada in medie varsta de menopauza cu 2,1 ani. Iar BRCA2, care creste riscul de cancer mamar cu pana la 77%, poate sa scada varsta de instalare a menopauzei cu 1,2 ani.

Specialistii au mai identificat ca o gena asociata cu varsta la care o femeie intra la menopauza, numita gena SAMHD1, influenteaza riscul de cancer. Aceasta gena intarzie cu un an varsta medie de menopauza si poate sa creasca riscul de cancer, de orice tip, cu pana la 60%, in special pentru cancerul la san.

„De zeci de ani, menopauza nu a fost suficient cercetata, dar acum devine un domeniu de cercetare cu o evolutie rapida”, spune Dr. Anna Murray, profesor in cadrul Universitatii Exeter si unul dintre autorii studiului.

„Momentul instalarii menopauzei are un impact urias asupra femeilor, pe masura ce isi planica viata si cariera, iar intelegerea factorilor genetici este deosebit de importanta in ceea ce priveste potentialele tratamente care pot prelungi in viitor varsta reproductiva”, adauga specialista, citata de Mail Online.

Simptome ale menopauzei timpurii includ cicluri menstruale neregulate, de-a lungul a cativa ani sau sangerari vaginale intre menstruatii.

Menopauza timpurie a fost asociata cu diverse probleme de sanatate, cum ar fi cresterea riscului de osteoporoza, de afectiuni cardiace, depresie, dementa si boala Parkinson.

Instalarea timpurie a menopauzei poate fi declansata de anomalii genetice, boli autoimune sau efecte secundare ale tratamentului pentru cancer.

Dar in 90% din cazuri, motivul pentru menopauza timpurie este necunoscut.

Foto: depositphotos.com