7 motive mai putin cunoscute pentru care iti intarzie menstruatia

1
De Alice Papuc
16 mai 2024

Menstruatia neregulata poate fi cauzata de o varietate de motive, unele mai putin evidente decat altele. Este important sa fii constienta de aceste posibile cauze si sa consulti un medic daca ai ingrijorari sau intrebari legate de starea ta de sanatate.

Stresul, sindromul ovarelor polichistice si endometrioza reprezinta cauze frecvente pentru care menstruatia ta intarzie sa apara. Cu toate acestea, exista si alte motive mai putin evidente pentru care te confrunti cu o menstruatie neregulata si care iti pot afecta echilibrul hormonal. Afla care sunt acestea!

Consumul excesiv de cafea sau alcool

Cafeaua si alcoolul pot produce dezechilibre hormonale importante, mai ales atunci cand sunt consumate in exces. Daca te confrunti cu o menstruatie neregulata si simti ca acesta ar putea fi motivul, discuta cu medicul tau despre aceste aspecte.

Ce se intampla in corpul tau atunci cand nu consumi zahar pentru 30 de zile

Exercitiile fizice intense

Activitatile fizice intense, cum ar fi antrenamentele de mare intensitate sau exercitiile extenuante, pot afecta hormonii si pot duce la menstruatii neregulate. Explicatia este una cat se poate de simpla: corpul tau poate percepe aceste exercitii fizice drept un stres, nivelul tau de cortizol din organism ajungand sa creasca.

Schimbarile de fus orar

Calatoriile frecvente sau schimbarile bruste de fus orar pot perturba ritmurile circadiene ale corpului tau si iti pot afecta hormonii. Acest lucru poate conduce la o menstruatie neregulata, pana cand corpul tau reuseste sa se adapteze la noile conditii. Acelasi lucru se poate intampla si daca obisnuiesti sa calatoresti frecvent in locuri cu temperaturi foarte diferite. Organismul tau va avea nevoie de o perioada de ajustare la conditiile de mediu.

Consumul de medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele sau medicamentele pentru tensiunea arteriala, pot influenta ciclul menstrual. Este important sa consulti intotdeauna un medic inainte de a lua orice medicament si sa discuti despre posibilele efecte secundare asupra organismului tau.

Dieta inadecvata

O dieta saraca in nutrienti, care nu iti asigura aportul de vitamine si minerale esentiale poate afecta functionarea intregului tau organism. Astfel, menstruatia ta poate intarzia sa apara.

De asemenea, consumul insuficient de calorii sau pierderea rapida in greutate pot sa influenteze ciclul menstrual.

Afectiuni medicale

Anumite afectiuni medicale, cum ar fi obezitatea sau diabetul, pot avea un impact semnificativ asupra ciclului menstrual. Adreseaza-te intotdeauna medicului tau atunci cand simti ca suferi de anumite simptome.

Dieta eficienta pentru femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice

Afectiuni ale tiroidei

Problemele legate de glanda tiroida, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, iti pot afecta ciclul menstrual. Tiroida este responsabila pentru reglarea metabolismului si a hormonilor, iar orice dezechilibru la nivelul acesteia poate duce la menstruatii neregulate sau chiar absente.

Foto: depositphotos.com