Condimentul care te protejeaza de cele mai multe afectiuni comune: mesteca-l dimineata, pe stomacul gol

1
De Cristiana Astefanoaiei
28 mart. 2023

Este nevoie de o cantitate mica, dar efectul este aproape miraculos! Se foloseste in fiecare dimineata pentru a avea rezultatele dorite!

Un condiment mai putin obisnuit in bucataria romaneasca, dar cu o savoare aparte. Este vorba despre micutele cuisoare, care contin o multime de beneficii pentru sanatatea noastra!

Un condiment care reduce riscul multor boli

Cuisoarele, cunoscute si sub numele de laung in India, sunt muguri de flori uscate de la arborele de cuisoare si este un condiment popular folosit frecvent in preparatele de orez, curry, produse de panificatie, amestecuri de condimente macinate care se folosesc in supe, tocanite si preparate din carne. Pe de alta parte, uleiul de cuisoare este folosit mai mult in scopuri medicinale, cum ar fi ameliorarea durerii, vindecarea problemelor digestive si ajutor in cazul afectiunilor respiratorii.

Cuisoarele au un compus, numit eugenol, care are proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la reducerea inflamatiilor cauzate de boli precum artrita si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si sa reduca riscul de boli de inima, diabet, cancer etc.

Smoothie antiinflamator cu turmeric si lapte de cocos

Iata ce se intampla in corpul tau daca mesteci 2 cuisoare pe stomacul gol:

Imbunatatesti sanatatea ficatului

„Se spune ca mugurii uscati de cuisoare au un efect hepato-protector asupra ficatului. Stimuleaza sanatatea ficatului prin promovarea cresterii de noi celule, detoxifierea ficatului si, de asemenea, are un efect protector datorita unei serii de compusi activi precum timolul si eugenolul”, spune Arooshi Garg, nutritionist la GOQii.

Reduci nivelul zaharului din sange

Atunci cand consumi cuisoare, reglezi nivelul glicemiei, sau cel putin asta s-a observat in cazul pacientilor diabetici. Acest lucru duce la mai putina rezistenta la insulina, la imbunatatirea secretiei de insulina.

Reduci senzatia de greata

Asta datorita proprietatilor lor anestezice si antiseptice. Atunci cand se amesteca cu saliva, se produc anumite enzime care ajuta la reducerea simptomelor legate de greata, explica nutritionistul.

Pastrezi sanatatea orala

Cuisoarele au fost folosite inca din vechime ca analgezic pentru durerile dentare. Pe langa proprietatile de ameliorare a durerii, cuisoarele ajuta si la reducerea inflamatiei orale, a placii bacteriene, a gingivitei si combat respiratia urat mirositoare. Proprietatile lor antibacteriene asigura o mai buna sanatate si igiena orala pe tot parcursul zilei.

La ce mai ajuta cuisoarele, un condiment bun la toate

Stimulezi sanatatea digestiva

„Cuisoarele pot ajuta la imbunatatirea secretiei de sucuri digestive si la reducerea problemelor de balonare. Cu toate acestea, ar trebui sa fim precauti cu privire la cantitatea folosita, deoarece un consum excesiv de cuisoare poate duce la coagularea lenta a sangelui, diaree, varsaturi si alte probleme de sanatate”, explica nutritionista Arooshi Garg.

Cuisoarele au proprietati antimicrobiene care ajuta la eliminarea bacteriilor nedorite din intestin. Acest lucru favorizeaza o mai buna sanatate intestinala, digestie si absorbtie a nutrientilor. Cuisoarele sunt cunoscute pentru ca omoara E. Coli – o tulpina de bacterii care provoaca probleme ale stomacului.

Ce sa stii despre Helicobacter Pylori, bacteria care iti distruge stomacul

Reduci durerile articulare

Cuisoarele contin elemente precum manganul si flavonoidele care ajuta la mentinerea densitatii osoase. Aceste elemente ajuta la repararea tesutului osos, reducand sau prevenind astfel durerile articulare, intarziind totodata pierderea musculara la persoanele in varsta. Aplicarea uleiului de cuisoare este, de asemenea, o modalitate buna de a ajuta la reducerea durerilor articulare.

Beneficiezi de un analgezic natural

Eugenolul este cel care confera cuisoarelor proprietatile sale analgezice. Consumul regulat de cuisoare pe stomacul gol ajuta la reducerea migrenelor si a durerilor de cap. Pot fi consumate si sub forma de pulbere, intr-un pahar de lapte cald, cu un praf de sare, ne sfatuieste nutritionistul.

Reteta de vin fiert cu efecte terapeutice. Ce vin e bine sa alegi pentru fiert si ce condimente sa adaugi

Iti intaresti imunitatea

Gripa, raceala, bronsita, sinuzita, infectiile virale pot fi reduse prin cresterea consumului de cuisoare. Proprietatile antivirale si de purificare a sangelui ale cuisoarelor reduc toxicitatea din sange, crescand astfel imunitatea organismului.

Foto: depositphotos.com