Metoda simpla care face painea, cartofii si pastele mai sanatoase pentru sanatatea intestinala, potrivit unui nutritionist

1
De Georgiana Dorobantu
22 mart. 2024

Sa ai grija de sanatatea ta intestinala este un lucru esential spun medicii. Si poti face asta si in timp ce mananci unele dintre alimentele tale preferate bogate in amidon, precum pastele, orezul sau painea.

Intr-un video recent publicat pe TikTok, medicul nutritionist Karan Rajan spune ca exista „o metoda foarte usoara de a imbunatati sanatatea intestinala” fara un efort suplimentar. Tot ce trebuie sa faci este sa consumi carbohidratii „a doua zi”. Resturile de paste, orez, paine sau cartofi pot avea beneficii pentru microbiomul intestinal daca respecti aceasta regula.

Motivul este amidonul rezistent, precum si un proces chimic prin care acesta trece, numit retrogradare.

De ce carbohidratii consumati la ceva timp dupa preparare sunt mai sanatosi

Cand carbohidratii sunt incalziti, granulele de amidon absorb apa si isi pierd structura cristalina. Apoi, dupa ce carbohidratii se racesc, lanturile de amidon se reformeaza si se rearanjeaza intr-un mod care este mai rezistent la digestie, potrivit huffingtonpost.co.uk.

Acest obicei comun de weekend iti strica sanatatea intestinala

Acest proces inseamna ca acum carbohidratii sunt retrogradati sau devin amidon rezistent.

Prin urmare, sunt mai rezistenti la digerarea in intestinul subtire si sunt sanse mai mici sa fie absorbiti. In schimb, mancarea ajunge in intestinul gros, ceea ce inseamna ca organismul tau obtine mai putine calorii din pastele, orezul sau cartofii ramasi de la masa precedenta.

@dr.karanr Easy gut health win! @fastingmd ♬ original sound – Dr Karan Raj

Astfel, spune Dr. Raj, iti hranesc probioticele, bacteriile intestinale benefice, si mai putin pe tine. Iar acest lucru este deosebit de benefic pentru sanatatea intestinala. Mai mult, incarcatura glicemica este redusa insemnand ca dureaza mai mult ca nivelul zaharului din sange sa creasca, comparativ cu atunci cand consumi aceste alimente imediat dupa preparare.

Obiceiul care iti va imbunatati sanatatea intestinala, conform specialistilor. Dureaza doar 10 minute in fiecare zi

Probioticele sustin buna functionare a sistemului digestiv, ceea ce este un ajutor important atunci cand vrem sa slabim. „Bacteriile se afla in intestine si intra in contact cu alimentele pe care le mananci, influentand modul in care absorbi nutrientii”, declara medicul nutritionist Amy Gorin. De asemenea, o sanatate intestinala buna a fost asociata cu un risc mai mic de a dezvolta depresie, precum si cu imbunatirea sistemului imunitar si scaderea inflamatiei din corp.

In ceea ce priveste painea, daca o congelezi, o decongelezi si apoi o prajesti vei obtine beneficii similare. Ovazul, legumioasele si bananele verzi iti ofera, de asemenea, beneficiile aduse de amidonul rezistent.

Dr. Raj spune ca preparatele bogate in amidon, pe care nu le-ai consumat in totalitate, ar trebui tinute la frigider sau congelator timp de cateva ore si nu ar trebui reincalzite de mai multe ori.

Foto: freepik.com