Metoda simpla care te ajuta sa afli ce compozitie corporala ai

1
De Maria Constantin
26 oct. 2023

Unele inovatii le-au permis oamenilor sa afle si sa inteleaga mai multe despre corpul lor. Una dintre acestea este absorbtiometria duala cu raze X (DEXA).

Absorbtiometria duala cu raze X este un instrument foarte util pentru determinarea procentului de grasime, os, apa si masa musculara din corp, insa nu-i accesibil pentru toata lumea. Gabrielle Lyon, doctor in medicina functionala, autoarea volumului „Forever Strong”, a dezvaluit o metoda mai simpla prin care oricine isi poate afla compozitia corporala.

Cum sa-ti determini compozitia corporala acasa

Lyon recomanda calculul pe baza raportului dintre talie si inaltime. Iata ce trebuie sa faci:

Strange datele: Masoara-ti inaltimea si circumferinta taliei.
Calculeaza: Imparte valoarea circumferintei taliei la greutate. De exemplu, cineva cu inaltimea de 170 cm (1,70 metri) si circumferinta taliei de 76 cm trebuie sa imparta 76 la 170. Rezultatul este de 0,44, adica 44%.
Evaluează: Potrivit National Institute for Health and Care Excellence (NICE), trebuie sa ai sub 50% sau jumatate din greutatea corpului pentru a reduce riscul unor afectiuni cronice. Lyon este de acord cu acest nivel recomandat.

Totusi, ca orice masuratoare, acest calcul nu reflecta fidel compozitia corporala, ci iti ofera doar o idee, astfel ca nu ar trebui folosit pentru a diagnostica orice tip de afectiune, ci pentru a estima procentul de grasime pentru cei care vor sa stie cam cum stau daca nu dispun de o scanare DEXA, subliniaza Mind Body Green.

S-a descoperit de ce ne ingrasam la loc dupa ce tinem o dieta, dar si cum putem sa ne mentinem la greutatea visata

De mentionat ca trebuie evitata masuratoarea in perioade precum lunile de postpartum, cu tulburari digestive sau constipatie si alte probleme care pot modifica marimea abdomenului. Pentru acuretete e nevoie de o masuratoare cat mai apropiata de conditia fizica normala.

Cum estimezi masa musculara

In ce priveste masa musculara, Lyon recomanda sa urmaresti cate flotari si genuflexiuni poti face. Este o metoda departe de standardele stiintifice, dar ar putea fi de ajutor pentru a-ti sustine imbunatatirea. Nu uita: muschii au nevoie de sa se simta „obositi” pentru a se dezvolta. Si daca muschii tai au nevoie de mai mult timp pentru a simti aceasta stare de oboseala, e un semn de bun ca iti dezvolti masa musculara.

De asemenea, poti lua in considerare si niste analize de sange. Lyon sugereaza anumiti parametri, cum ar fi glucoza, insulina si trigliceridele, care pot indica procentul de masa musculara scheletica.

„Ceea ce e foarte important de inteles este sa stii unde te afli si sa faci imbunatatiri”, explica medicul. Asa ca nu te agata prea mult de cifre, pentru ca nicio masuratoare a compozitiei corporale nu este un indicator perfect al starii generale de sanatate.

In cele din urma, daca esti ingrijorata de masa ta musculara sau vrei sa afli mai multe detalii, intotdeauna e o idee buna sa mergi la medic.

Foto: freepik.com