Exista multe lucruri pe care o tanara mamica le poate face pentru a grabi procesul de vindecare. Iata care sunt cele 10 metode ca sa-ti revii mai repede dupa cezariana:
1. Ia probiotice si mananca alimente fermentate
Antibioticele pe care o mama le primeste in timpul operatiei de cezariana pot afecta sanatatea florei bacteriene din intestine. Din aceasta cauza, este important sa consumi probiotice, pentru a ajuta la refacerea florei bacteriene. Acest lucru poate imbunatati imunitatea si poate sa previna diareea. Acelasi efect il au si alimentele fermentate.
Cum slabesti sanatos dupa nastere
2. Fa plimbari
Dupa ce doctorul iti da voie sa faci exercitii, fa plimbari scurte de cate 30 de minute. Mersul pe jos poate contribui la reducerea balonarii, accelereaza circulatia, reduce riscul formarii cheagurilor de sange si ajuta corpul sa se refaca. In unele cazuri, unei mame i se poate recomanda sa faca plimbari scurte chiar din prima zi in care ajunge acasa.
3. Evita alimentele cu potential inflamator
Pentru noile mamici, alimentatia este foarte importanta. Este bine sa limitezi aportul de alimente cu potential inflamator, asa cum sunt carnea rosie, painea alba si mancarurile prajite. Inlocuieste-le cu alimente care au efect antiinflamator, asa cum sunt fructele de padure, varza kale, broccoli, nucile si semintele. Alimentele bogate in aminoacizi, asa cum sunt carnea de pui si somonul, ajuta de asemenea la repararea tesuturilor.
4. Foloseste calmantele
Este normal ca o proaspata mamica sa aiba dureri pana la doua saptamani de la cezariana. Cel mai probabil, doctorii iti vor prescrie medicamente cu efect antiinflamator, asa cum este ibuprofenul. Intreaba doctorul despre medicamente, pentru a sti ce trebuie sa iei ca sa calmezi durerile.
5. Odihneste-te cat mai mult
Odihna este importanta dupa orice operatie serioasa, iar cezariana nu face exceptie. Desigur, nu este usor sa dormi prea mult atunci cand ai un nou-nascut in casa. Ideal, mamica ar trebui sa doarma atunci cand doarme si copilul si sa fie suplinita de ceilalti din casa atunci cand trebuie sa traga un pui de somn.
Exercitii de gimnastica pe care le poti face in primele 6 saptamani postnatale
6. Solicita ajutor daca vrei sa alaptezi
Daca o mamica doreste sa alapteze, ar trebui sa primeasca ajutor, pentru ca s-a constatat ca in urma operatiei de cezariana pot aparea dificultati de alaptare. Ajutorul poate veni in multe forme, cum ar fi un scaun pentru alaptat, un dispozitiv special sau chiar sprijinul unui consultant in lactatie.
7. Lupta impotriva constipatiei
Dupa operatia de cezariana, mama este supusa riscului de aparitia a constipatiei din cauza schimbarilor hormonale, a muschilor obositi ai stomacului sau doar din cauza faptului ca sta prea mult intinsa. Constipatia este atat dureroasa, cat si periculoasa pentru incizie. Este important sa consumi apa suficienta, alimente bogate in fibre, asa cum sunt fructele proaspete, si chiar sa-ti intrebi doctorul daca poti lua anumite medicamente care sa te ajute.
8. Urmareste semnele aparitiei unei infectii
Dupa operatie este important sa te monitorizezi singura. Noile mamici ar trebui sa-si ia temperatura la fiecare 24 de ore si sa urmareasca daca apar urmatoarele simptome: transpiratie, durere intensa, frisoane sau pete rosii. Daca observi aparitia acestor simptome ar trebui sa te adresezi de urgenta doctorului.
9. Foloseste absorbante externe pentru sangerarile vaginale
Desi operatia de cezariana inlocuieste o nastere vaginala, o noua mamica poate avea sangerari vaginale in prima luna de la nastere. Pentru a absorbi aceste scurgeri poti folosi tampoane externe. Este indicat sa se evite folosirea dusului sau a unui tampon intern, pentru ca acestea pot provoca infectii.
Ce avantaje are nasterea naturala si ce trebuie sa stie viitoarea mama
10. Controleaza-ti emotiile
Nasterea este un proces foarte intens din punct de vedere emotional, iar mamicile pot simti un sentiment de vina sau de rusine. Daca te confrunti cu astfel de sentimente este important sa ceri ajutor, fie unui terapeut, fie unui grup de sprijin online. O interventie rapida poate preveni riscul aparitiei depresiei postpartum.
Foto: Shutterstock.com