Exista atatea informatii despre alimentatia sanatoasa, incat este surprinzator ca foarte multi oameni se dovedesc neglijenti in privinta dietei si ajung sa sufere de afectiuni metabolice care puteau fi evitate. Statistica nu minte: doar 12,5% dintre americani sunt considerati sanatosi din punct de vedere metabolic si, din pacate, situatia se inrautateste de la an la an si in Romania.
Metabolismul sanatos este complex si poate fi optimizat in numeroase moduri, de la caz la caz. Medicul Casey Means, absolventa a Universitatii Stanford si cofondatoare a platformei de sanatate Levels, a impartasit pentru Mind Body Green un truc simplu pentru un mic dejun care echilibreaza nivelul zaharului in sange de la primele ore ale zilei. Ea prezinta si cativa inlocuitori hranitori pentru produsele consumate de obicei la micul dejun.
Retete pentru echilibrarea glicemiei
Means este de acord ca micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei, mai ales pentru un metabolism sanatos. „Cred ca micul dejun este masa-cheie pe care m-as concentra pentru a o optimiza daca as fi incepatoare in acest domeniu al echilibrarii glicemiei. Si cea mai importanta miscare este trecerea de la un mic dejun cu dulciuri la unul usor sarat. Acesta e unul dintre cele mai bune trucuri”, a spus ea.
Cele mai bune meniuri pentru echilibrarea glicemiei includ proteine, fibre si grasimi. In schimb, au mai putini carbohidrati rafinati si zahar. In general, e mai usor sa introduci prima categorie in alimentatie, decat sa renunti la produsele dulci (clatite, placinte, biscuiti, etc) de la micul dejun. Chiar si un bol de cereale poate contine zahar care declanseaza fluctuatii ale glicemiei.
Evident, nu toate produsele dulci pe care le consumam la micul dejun sunt de evitat, dar eliminarea lor ofera o sansa in plus consumului de grasimi sanatoase, fibre si proteine, precizeaza Mind Body Green.
Means impartaseste cateva dintre retetele sale preferate care ajuta la echilibrarea glicemiei: „Ceva precum o omleta cu avocado si cateva verdeturi – asta ar fi un mic dejun foarte bun. Poate putin somon afumat cu oua si niste verdeturi”, a spus ea. „Imi place sa fac si o omleta din tofu cu putina maia traditionala si legume, poate si cu niste boabe de fasole. Trebuie sa te axezi pe carbohidrati sanatosi si pe mai putine optiuni dulci”, a adaugat experta.
Un superaliment pentru micul dejun
Pentru cei care adora sa-si inceapa ziua cu ceva dulce, nicio grija! Means are si cativa inlocuitori pentru produse precum clatitele, gogosile sau cerealele procesate: „Cred ca cea mai buna optiune este budinca de chia cu niste fructe de padure, unt de arahide si nuci. Budinca de chia ca alternativa la cereale este un truc grozav”, este de parere specialista. Cu un continut ridicat de proteine, fibre si acizi grasi omega-3, semintele de chia sunt un superaliment pentru micul dejun.
Micul dejun clasic care te ajuta sa ai o viata lunga, dezvaluit de un expert
Casey Means recomanda sa combini doua linguri de chia cu lapte si sa le lasi astfel in frigider peste noapte. Pentru un plus de gust, ea adauga pudra de cacao bio, iar pentru a indulci amestecul adauga fructul de monk. A doua zi dimineata, consuma acest amestec cu fructe de padure si unt de arahide.
Alternative la clatite si gogosi
Exista solutii si pentru cei care nu se pot desparti de gogosi si clatite: „Sunt atatea alternative fara cereale acum. Exista pe piata clatite keto facute din faina de ciufă, de cocos, de migdale si sunt delicioase. Pentru topping, poti pune fructe de padure in ele, iar in loc de sirop mai bine folosesti unt de arahide”, arata experta.
Means recomanda si iaurturile cu foarte putin adaos de zahar care contin grasimi sanatoase, intrucat variantele cu arome au, de obicei, mai mult zahar: „Adauga cateva seminte de chia, nuci, unt de arahide si niste fructe de padure. Este un mic dejun excelent, care nu creste glicemia”, explica ea.
Foto: Instagram – @julesacree