Un studiu recent a dezvaluit ca stresul zilnic poate sa imbatraneasca sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, stresul scade capacitatea organismului de a se apara de boli.
Studiul, realizat de Scoala de Gerontologie USC Leonard Davis din Statele Unite si publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arata efectele mai putin cunoscute pe care stresul le poate avea asupra corpului. Daca stiam deja ca starile anxioase se pot manifesta de la nivelul intestinelor, ca urmare a unui microbiom intestinal afectat, aceste rezultate ne arata ce implicatii are stresul asupra imunitatii.
Metoda de studiu
Varsta are un impact asupra functiei imunitare si asupra starii generale, dar acest studiu arata cum stresul poate sa accelereze imbatranirea sistemului imunitar. Degradarea imunitatii odata cu varsta este naturala, pentru ca odata cu imbatranirea scade si capacitatea de aparare a sistemului imunitar. Insa autorii studiului au demonstrat ca stresul provoaca un efect similar de imbatranire a imunitatii si in cazul persoanelor tinere.
11 boli grave care au la baza carenta de vitamina D
In studiul efectuat pe un numar de 5744 de adulti cu varsta de peste 50 de ani, cercetatorii au analizat nivelul de stres la care subiectii au fost expusi de-a lungul vietii, luand in considerare in special:
– evenimente de viata stresante
– stres pe o perioada lunga
– discriminarea zilnica
– discriminarea de-a lungul vietii
– traumele din timpul vietii
Folosind un chestionar pentru a obtine un „scor al stresului”, autorii studiului au descoperit ca participantii cu un scor mai mare al stresului aveau un „profil imunitar” mai batran, obtinut prin analizarea celulelor T (limfocite T).
Limitarile studiului
Niciun studiu nu este perfect, iar autorii acestei cercetari considera ca sunt necesare mai multe studii, care sa se axeze si asupra altor persoane, nu doar a celor din Statele Unite.
Te balonezi mereu in vacanta? 5 tips & tricks pentru a preveni disconfortul
Studiul este limitat si de faptul ca au fost raportate evenimentele stresante din vietile participantilor pana in anul 2012, ratand unele evenimente majore care s-au intamplat dupa aceasta data, ceea ce poate afecta rezultatele. De asemenea, tipul de stres este limitat la cinci categorii, iar autorii sunt de parere ca adaugarea „stresului la locul de munca” in studiile ulterioare ar putea oferi rezultate mai bune.
Cum iti poti reduce nivelul de stres pentru a-ti sustine imunitatea
Sa iti creezi un set de obiceiuri si metode prin care sa reduci stresul te poate ajuta sa ramai sanatos si pe masura ce imbatranesti. De la suplimente alimentare si pana la exercitii de respiratie sau alte tehnici de relaxare, exista diferite modalitati care iti permit sa-ti pastrezi imunitatea puternica.
Iata cateva trucuri care te ajuta sa ai o imunitate mai buna:
Ia suplimente special concepute
Asa cum alimentele pe care le consumi iti pot mentine corpul sanatos, la fel si suplimentele de buna calitate te pot ajuta sa ai o stare de sanatate mai buna. Substante active precum quercitina sau beta-glucanii, precum si vitaminele C si D, sau mineralele zinc si magneziu pot fi foarte utile in mentinerea unei imunitati puternice. Nu uita ca este important sa discuti cu medicul tau inainte de a lua orice tip de supliment alimentar.
Concentreaza-te asupra respiratiei
Atunci cand esti stresat, sunt sanse mari ca modul in care respiri sa fie afectat, ceea ce duce si mai mult la cresterea nivelului de stres. Tehnica de respiratie 4-7-8 este o metoda simpla de a-ti controla respiratia. Tot ce trebuie sa faci este sa inspiri timp de patru secunde, sa iti tii respiratia timp de sapte secunde si sa expiri timp de opt secunde.
Dormi suficient
Este o greseala sa crezi ca poti functiona foarte bine zi de zi si daca nu dormi suficient. Somnul este esential pentru reglarea nivelului stresului, pentru reglarea imunitatii si pentru o stare de sanatate generala mai buna. „Obiceiul numarul unu in viata pe care il recomand este somnul suficient si odihnitor”, a declarat medicul Ella Davar pentru mindbodygreen.com. Prin urmare, este extrem de important sa dormi opt ore pe noapte.
Aceste 7 greseli de alimentatie te impiedica sa slabesti
Nu uita sa faci miscare
Exercitiile si activitatea fizica sunt esentiale pentru un stil de viata sanatos. Te ajuta sa reduci stresul si sa-ti imbunatatesti imunitatea. Exercitiile cu intensitate redusa, precum yoga, Pilates sau mersul pe jos sunt optiuni excelente daca nu esti o persoana prea activa. Un studiu din anul 2019, publicat in Journal of Sport and Health Science, a aratat ca miscarea poate imbunatati semnificativ raspunsul sistemului imunitar.
Foto: depositphotos.com