6 moduri de a preveni infectiile urinare

1
De Alice Moisescu
7 feb. 2019

Infectia urinara este tot mai des intalnita in randul femeilor, indeosebi in cazul celor active din punct de vedere sexual. Iar acest lucru are si o explicatie pertinenta: pozitionarea uretrei la femei.

Conform specialistilor, se confrunta 3-4 infectii urinare pe an, marea lor majoritate confruntandu-se cu ITU (infectia de tract urinar). Cum se caracterizeaza aceasta afectiune? Prin urinari frecvente si in cantitati mici, culoare inchisa a urinei, presiune sau durere in zona pelvina, febra si greata sau varsaturi. Atentie la aceste simptome, asadar.

De ce apar infectiile urinare?

„Doua sunt greselile importante in cazul infectiilor urinare: administrarea de antibiotice fara vizita la medicul specialist si administrarea de remedii naturiste, de asemenea, fara a se prezenta la medicul specialist. In ambele cazuri, infectiile vor reveni, pentru ca tratezi simptomele, si nu cauza”, mentioneaza Dr. Konstantinos Vakalidis, medic specialist urolog.

„Infectiile urinare se manifesta prin disconfort si usturime la urinare, prin urinare frecventa si o cantitate mica de urina eliminata”, mai adauga acesta.

6 moduri de a preveni infectiile de tract urinar
1. Respecta igiena intima

Dupa folosirea toaletei, este recomandata stergerea zonei intime in mod corect, si anume din fata catre spate, astfel incat sa nu aduci in zona uretrei bacterii din anus.

10 reguli de baza pentru o igiena intima corecta

2. Mentine un echilibru al florei vaginale

Vaginul unei femei este mentinut sanatos de bacterii bune, bacterii ce lupta impotriva infectiilor. Atunci cand flora vaginala este perturbata, vaginul este expus bacteriilor nocive care cresc riscul de infectii de tract urinar.

Produsele de ingiena intima, ca de pilda gelurile de dus, spray-urile sau pudrele pot dauna florei vaginale, dezechilibrand-o. Pe de alta parte, consumul de bacterii probiotice, intalnite in produsele pe baza de lapte fermentat, sustin flora naturala, reducand semnificativ riscul de infectii.

Cum refaci flora vaginala afectata de infectii

3. Fa sex protejat sau ai grija sa elimini bacteriile dupa sex

Actul sexual poate duce la iritarea uretrei in timp, acest lucru fiind unul din motivele pentru care infectiile urinare isi fac aparitia.

In urma raportului sexual, se recomanda urinarea – la cat mai scurt timp dupa incheierea acestuia – pentru curatarea uretrei si eliminarea bacteriilor ce pot invada aceasta zona sensibila in timpul sexului.

Ce este important sa faci dupa o partida de sex

4. Atentie la hainele pe care le porti

Hainele lejere, din fibre naturale, pot inhiba dezvoltarea bacteriilor. Pe de alta parte, lenjeria intima din elastan, jeansii skinny (cei stransi pe corp) pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor nocive.

5. Consuma multa apa

Consuma suficiente fluide, pana la 6-8 pahare de apa pe zi. Hidratarea este foarte importanta in sanatatea zonei in intima. Atunci cand bei suficienta apa, mergi mai des la toaleta si elimini bacteriile blocate in vezica urinara. Tocmai de aceea, incearca sa eviti alcoolul si cafea, deoarece acestea deshidrateaza intens si impiedica acest proces important.

6. Renunta la tampoanele interne

Iritarea uretrei poate creste semnificativ riscul de infectie. Iritatiile pot fi cauzate, asa cum am sugerat si mai sus, de produsele de igiena intima pe baza de parfum sau de o igiena precara. Unii medici recomanda inlocuirea tampoanelor interne cu absorbantele sterile, intrucat tampoanele pot oferi bacteriilor sansa de a patrunde in organism si de a provoca infectii.

Foto: Shutterstock.com