5 moduri neasteptate in care te afecteaza sindromul ovarelor polichistice

1
De Alice Papuc
18 iul. 2024

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune complexa care poate afecta multe aspecte ale sanatatii unei femei.

Desi multe persoane sunt constiente de simptomele clasice ale sindromului ovarelor polichistice (SOP), cum ar fi ciclurile menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului si acneea, exista multe alte moduri in care aceasta afectiune poate influenta sanatatea si bunastarea unei femei. Astazi iti prezint 5 moduri neasteptate in care te afecteaza sindromul ovarelor polichistice, astfel incat sa le abordezi in discutia dintre tine si medicul tau!

Tulburari ale somnului

Multe femei cu SOP se confrunta cu tulburari de somn, de la insomnii si pana la apnee obstructiva in somn. Dezechilibrele hormonale pot afecta ritmul circadian si calitatea somnului, ducand la oboseala cronica si dificultati in mentinerea unui program de somn regulat.

De asemenea, lipsa somnului adecvat poate exacerba alte simptome ale SOP si iti poate afecta negativ starea generala de sanatate.

Kate Winslet nu vrea sa slabeasca cu medicamentul pentru diabet Ozempic

Afectiuni digestive

Un aspect mai putin cunoscut al sindromului ovarelor polichistice este legatura sa cu problemele digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil. Inflamatia cronica si rezistenta la insulina, doua caracteristici comune ale SOP, pot contribui la disfunctii digestive. Aceste probleme pot cauza disconfort abdominal, balonare si schimbari neasteptate in ceea ce priveste tranzitul intestinal.

Riscul crescut de diabet de tip 2

Femeile cu SOP prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 din cauza rezistentei la insulina, care este frecvent intalnita la persoanele cu aceasta afectiune. Monitorizarea nivelului de glucoza din sange si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt esentiale pentru a reduce riscul de complicatii pe termen lung.

Lipsa cronica de somn creste riscul de diabet de tip 2: degeaba mananci sanatos daca nu dormi destul

Probleme de sanatate mentala

Sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu un risc crescut de anxietate si depresie. Dezechilibrele hormonale pot afecta neurotransmitatorii din creier, ceea ce poate duce la schimbari de dispozitie si dificultati in gestionarea stresului.

Mai mult decat atat, femeile care au sindromul ovarelor polichistice pot experimenta o imagine corporala perceputa intr-un mod negativ si stima de sine scazuta din cauza simptomelor fizice ale afectiunii.

Probleme cardiovasculare

Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice au un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul marit. Explicatia este una cat se poate de simpla: inflamatia cronica si rezistenta la insulina contribuie semnificativ la aceste riscuri. Astfel, este important ca femeile cu SOP sa-si monitorizeze sanatatea cardiovasculara si sa adopte un stil de viata sanatos pentru a preveni complicatiile pe termen lung.

Foto: depositphotos.com