6 moduri prin care poti ameliora alergiile de primavara

1
De Mia Nicolescu
3 apr. 2022

Alergiile reprezinta un pericol real pentru sanatatea noastra, dar si pentru stilul de viata.

Cel mai bun mod de a lupta impotriva simptomelor alergice sezoniere este de a le preveni. Inainte ca acestea sa poata declansa o reactie alergica ce poate duce la soc anafilactic, putem evita pe cat posibil factorii declansatori. Printre acestia se numara acarienii de praf, parul, saliva si urina de animale, sporii mucegaiului si polenul.

Insa este primavara si vorbim de alergiile de sezon, care debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfarsesc abia in luna iunie. Printre factorii declansatori principali se numara polenul copacilor si arbustilor.

Putem incerca sa evitam contactul cu ei prin tinerea ferestrelor inchise, precum si schimbarea hainelor mai des sau un dus rapid imediat cum am intrat in casa.

Deoarece simptomele alergiilor pot aparea cu intarziere, este important sa incepi tratamentul din timp (2-4 saptamani inainte de aparitia simptomelor).

Cum faci fata alergiilor de primavara – sfatul specialistilor

Cum poti ameliora alergiile de primavara

Irigare nazala

Ai nevoie de un irigator special (il gasesti in farmacii), de o jumatate de lingurita de sare fara iod (sarea de mare), apa filtrata la temperatura camerei si jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Amesteca ingredientele intr-un recipient, asaza-te deasupra chiuvetei, lasa capul intr-o parte si introduce irigatorul intr-una din nari. Apasa usor pe irigator pentru ca solutia sa poata iesi pe cealalta nara. Repeta procedeul si pentru cealalta nara.

Acupunctura

Rezultatele tratamentului cu acupunctura in alergii s-au dovedit a fi un adevarat succes. Insa, ca si in cazul altor boli tratate cu acupunctura, rezultatele sunt mai lente decat atunci cand inghiti un antihistaminic. Pe de alta parte, se pare ca odata rezolvate, problemele (alergiile) tind sa nu mai reapara.

Uleiurile esentiale

Uleiul esential de lavanda s-a dovedit a fi un antihistaminic natural, oferind capacitatea de a curata cavitatile respiratorii si de a usura simptomele alergice. Uleiul de eucalipt, uleiul din arbore de ceai, uleiul esential de menta, uleiul esential de lamaie, tamaie, musetel si busuioc ajuta si ele la prevenirea si ameliorarea simptomelor alergice.

Minerale si vitamine

Mineralele sunt un real ajutor pentru suferinzii de alergii, calciul si magneziul fiind elementele nutritive de baza pentru alergici.

Consuma doze mari de vitamina C (din citrice sau suplimente) pentru proprietatile ei antihistaminice. O doza zilnica de 1.000 pana la 4.000 mg ajuta in mod normal la desfundarea nasului. De asemenea, sunt recomandate vitamina A, vitamina E, vitamina B.

Aerisirea camerei natural sau cu aerul conditionat

Dezumidificarea camerei

Aeriseste casa in fiecare zi, timp de 15 minute de doua ori pe zi (in sezonul rece) si cat mai mult posibil in sezonul cald. E bine sa reduci sursele de abur (porneste ventilatorul in baie daca nu ai fereastra, in bucatarie foloseste hota, nu usca hainele in casa). Si, bineinteles, poti apela la un dezumidificator.

Aerul conditionat

In lunile calde, este mai indicat sa tii ferestrele inchise pentru a preveni intrarea alergenilor din exterior. In schimb, porneste aerul conditionat pentru a tine afara alergenii din interior. Exista filtre speciale de aer care pot ajuta unitatea de aer conditionat sa isi faca treaba si mai bine in prevenirea alergenilor.

Foto: depositphotos.com