5 motive pentru care te imbolnavesti atat de des si cum poti sa-ti sprijini sistemul imunitar

1
De Teodora Tirca
30 sept. 2024

Fie ca e vorba despre raceala, gripa sau stare generala proasta, corpul tau iti da semne atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza optim.

Ai observat cum unii oameni nu se imbolnavesc niciodata in timp ce tu poate ai la tine mereu geanta cu pastile „de urgenta”? Te simti mai bine daca esti mereu pregatita pentru eventuale dureri de cap, de stomac, indigestie, raceala etc. Dar de ce ti se intampla atat de des?

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), un adult are in medie doua, pana la trei raceli pe an. Dar unii dintre noi sunt predispusi la ele surprinzator de des, relateaza wellandgood.com. „Difera, in special in randul femeilor”, spune Nikhil Bhayani, MD, expert in boli infectioase din Bedford, Texas. Femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in special, au mai multe episoade de raceala comuna decat barbatii, adauga el (cercetarea indica diferente hormonale si mai mult contact cu copiii bolnavi ca posibile motive pentru aceasta discrepanta).

Si alti factori joaca un rol, iar multi dintre ei sunt legati de stilul de viata, ceea ce inseamna ca ii poti controla. Iata care sunt principalele motive pentru care te simti rau fizic sau te imbolnavesti mai des decat alti oameni, conform specialistului citat de wellandgood.com:

1. Nu dormi suficient

Obisnuiesti sa stai treaza pana dupa miezul noptii? Aceasta poate fi una dintre cauzele principale.

Potrivit lui Bhayani, somnul insuficient afecteaza capacitatea corpului tau de a lupta impotriva germenilor. Oamenii care inregistreaza doar sase ore de somn pe noapte au de patru ori mai multe sanse de a raci atunci cand sunt expusi la un virus, comparativ cu cei care dorm sapte ore sau mai mult, conform unui studiu clinic de referinta publicat in jurnalul Sleep. Ca femeie, este bine sa dormi cel putin 8 ore pe noapte pentru echilibru hormonal si o functionare optima a organismului.

Ce e de facut: Creeaza-ti un program mai strict, chiar daca asta inseamna sa fii putin dura cu tine. Realitatea este ca disciplina va fi cel mai bun prieten al tau, mai ales dupa 30 de ani, cand corpul resimte mai acut o noapte pierduta. Seteaza ora de somn inainte de miezul noptii (ideal la ora 22) si asigura-te ca dormi suficient. Daca ai probleme cu somnul in mod constant, adreseaza-te medicului.

2. Esti stresata

Din pacate stresul afecteaza enorm rezistenta organismului nostru. Atunci cand esti in modul „lupta sau fugi”, sistemul tau imunitar este compromis, conform unui studiu din 2021 publicat in Perspectives in Psychological Science, care a analizat factorii care ii fac pe oameni mai susceptibili la COVID.

Ca rezultat, germenii la care esti expusa zilnic se strecoara mai usor pe langa sistemul de aparare al corpului si provoaca o infectie, conform Clinicii Cleveland.

Stresul este greu de controlat, dar ia in considerare modalitati de relaxare activa, precum meditatia, dansul, cititul, plimbarile, sportul. Exercitiile de respiratie sunt si ele o optiune, mai ales in momentele in care te simti coplesita.

3. Ai o afectiune nediagnosticata

Daca ai o problema cronica de sanatate, in special una care slabeste sau suprima sistemul imunitar, riscul de a te imbolnavi mai des creste. Conform Clinicii Cleveland, urmatoare afectiuni iti slabesc sistemul imunitar:

  • Artrita reumatoida
  • Psoriazis
  • boala Crohn
  • Colita ulcerativa
  • Tiroida subactiva sau hiperactiva
  • Scleroza multipla
  • Diabet de tip 1

Mergi la medic pentru investigatii in cazul in care banuiesti ca ai putea avea una dintre aceste afectiuni.

4. Ai copii

Copiii sunt adorabili, dar in preajma lor esti expusa la mai multi germeni, de aceea e posibil sa te imbolnavesti mai des, spune dr. Bhayani. Parintii cu un singur copil in casa au cu 28% mai multe sanse de a suferi o infectie virala pe parcursul anului, comparativ cu adultii care nu locuiesc cu copii, a aratat un studiu clinic de boli infectioase. A avea doi sau mai multi copii face ca riscul sa creasca si mai mult. Intreaba medicul daca poti opta pentru un supliment alimentar care sa ajute intreaga familie – de exemplu vitamina C.

5. Duci lipsa de nutrienti importanti

Cei mai multi dintre noi lasam pe ultimul loc obiceiurile alimentare sanatoase, mai ales atunci cand viata devine stresanta. Insa tocmai atunci avem cea mai mare nevoie de alimente hranitoare, care sa apere organismul si sa previna imbolnavirea. Vitaminele C, D si E impreuna cu minerale precum zincul si seleniul joaca un rol cheie in sustinerea functiei imunitare. Asigura-te ca incluzi in dieta ta salate, legume, verdeturi, grasimi sanatoase si proteine de calitate pentru ca organismul tau sa ramana puternic indiferent de circumstante.

Daca banuiesti ca ai anumite carente, n-ar fi o idee rea sa faci analize de sange si sa vezi exact cum stai. Medicul iti poate prescrie apoi suplimente alimentare cu nutrienti pe care e posbil sa nu-i absorbi din alimentatie (atentie la nivelul de vitamina D).

Foto: Freepik.com