Cauzele constipatiei pot fi multiple. De cele mai multe ori, cand spui ca esti constipata, toata lumea te sfatuieste sa consumi mai multe fibre. Totusi, tu stii ca mananci zilnic fructe si legume, ba chiar ai o alimentatie echilibrata din toate punctele de vedere.
Ei, bine, constipatia isi poate face aparitia in viata ta si din alte motive, pe care probabil ca nu le-ai asocia cu un tranzit intestinal dificil. Totusi, aceste cauze sunt intalnite destul de frecvent si nu au nicio legatura cu ceea ce alegi sa mananci.
Cauzele constipatiei: Iata cele 5 motive neasteptate pentru care s-ar putea sa te constipi des!
1. Iei anumite medicamente sau suplimente
Uneori, motivul ascuns pentru care te constipi este ca iei regulat anumite medicamente sau suplimente. De exemplu, pastilele pentru afectiunile cardiovasculare iti pot impacta tranzitul intestinal, la fel si cele prescrise pentru depresie sau anxietate.
Totodata, si suplimentele precum calciul iti pot afecta tranzitul. De aceea, daca observi ca acestea iti provoaca dificultati, poti incerca sa le combini cu un supliment de magneziu, care incurajeaza un tranzit regulat si sanatos.
Daca nu esti sigura, citeste prospectele tuturor suplimentelor si medicamentelor pe care obisnuiesti sa le consumi des. Verifica daca printre efectele adverse se numara si constipatia.
2. Esti sedentara
Cand vine vorba despre sistemul digestiv, exista o regula de baza: daca tu te misti, si tranzitul se misca bine. Daca stai foarte mult pe scaun si nu faci deloc sport, este posibil sa te constipi destul de des.
De aceea, daca ai un job ce presupune sedentarism, incearca sa compensezi dupa orele de lucru, cu macar cateva sedinte de yoga, jogging sau antrenamente functionale pe saptamana. In plus, incearca sa faci zilnic macar o plimbare de 20 de minute, pentru a-ti mentine trupul sanatos si tranzitul regulat si echilibrat.
3. Hipotiroidismul
Una dintre cauzele constipatiei poate fi si un hipotiroidism despre care nu stii inca. Hormonii joaca un rol esential in digestie, iar daca glanda ta tiroida nu produce suficienti hormoni de un anumit tip, te poti confrunta cu o constipatie recurenta.
Pentru a verifica daca aceasta cauza se aplica in cazul tau, poti merge la medicul endocrinolog, pentru un consult general si analize de sange.
4. Afectiuni ale planseului pelvin
Daca simti ca mersul la toaleta reprezinta intotdeauna un efort, s-ar putea ca de vina sa fie o disfunctie a planseului tau pelvin. Medicii intalnesc destul de des aceasta situatie, asa ca, daca banuiesti ca aceasta ar putea fi problema, nu ezita sa mergi la un control. Nu iti oferi singura niciun diagnostic, ci asculta parerea unui specialist.
5. Sarcina
Poate ca ai o sarcina incipienta, despre care nu stii inca, sau esti chiar insarcinata in trimestrul al doilea sau al treilea. Constipatia poate fi un efect al sarcinii. Cand esti gravida, nivelul progesteronului creste, relaxand muschii, inclusiv la nivelul colonului. Astfel, mersul la toaleta poate deveni un efort.
Daca esti insarcinata si te confrunti cu o constipatie recurenta, poti incerca sa iei suplimente de magneziu si sa faci plimbari frecvente, intr-un ritm confortabil pentru tine. Totul sub atenta supervizare a medicului tau, bineinteles!
Foto: Pexels.com