Motivele pentru care te ingrasi desi nu faci excese alimentare

1
De Denisa Toma
7 ian. 2019

Exista cateva motive pentru care te confrunti cu kilogramele in plus, chiar daca ai o alimentatie corecta.

Medicul Holly Lofton declara pentru Insider ca aceasta problema este destul de des intalnita. „Se prezinta la cabinet oameni care stiu ce sa faca pentru a slabi – isi monitorizeaza consumul de calorii, fac peste 10.000 de pasi zilnic, dar cu toate acestea nu slabesc sau, din contra, se ingrasa”, spune specialistul.

Iata cateva dintre motivele pentru care te ingrasi, chiar daca ai o dieta sanatoasa:

Efectele secundare ale unor tratamente pot determina cresterea in greutate

Unele medicamente, in special antidepresivele, ar putea sa cauzeze cresterea in greutate. „Antidepresivele pot cauza ingrasarea atunci cand sunt luate timp de cateva luni. Este un efect secundar comun. Ar trebui sa discuti cu medicul tau si sa afli daca medicamentele pe care le iei te pot ingrasa. Acesta iti va recomanda un alt tratament care este mai potrivit pentru tine”, declara Holly Lofton.

Unele contraceptive te pot ingrasa

Potrivit WebMD, pilulele anticonceptionale au concentratii scazute de hormoni, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil sa cauzeze cresterea in greutate. Dar medicul Holly Lofton sustine ca alte tipuri de contraceptive cauzeaza acumularea kilogramelor in plus. „Contraceptivele injectabile, precum Depo-Provera, care au efect timp de trei luni, pot duce la acumularea a peste sase kilograme in plus pe an”, spune medicul.

Este posibil sa te confrunti cu un dezechilibru hormonal

Hormonii sunt substante chimice care controleaza cele mai multe dintre functiile organismului. Daca te ingrasi fara sa gasesti o explicatie anume, ar putea fi un semn ca ai un dezechilibru hormonal. Hormonii care pot determina cresterea in greutate sunt insulina, leptina, grelina, estrogenul, cortizolul, testosteronul, progesteronul, melatonina, glucocorticoizii si hormonii produsi de glanda tiroida.

Unele afectiuni medicale determina cresterea in greutate

Una dintre cele mai comune afectiuni care provoaca ingrasarea este sindromul ovarelor polichistice. Este o problema care cauzeaza un dezechilibru al hormonilor reproductivi, ce are ca efect infertilitatea. „Intalnesc numeroase femei care se confrunta cu aceasta problema. Pentru ele este foarte frustrant, pentru ca fac aceleasi lucruri precum prietenele sau colegele lor, dar nu reusesc sa slabeasca sau, din contra, se ingrasa. Motivul este acela ca organismul lor stocheaza mai usor grasimea si nu permite eliminarea celulelor de grasime odata ce au fost produse”, declara medicul.

Mostenirea genetica te poate predispune la ingrasat

Desi genele predispun unii oameni la cresterea in greutate sau la dificultatea de a slabi, aceste obstacole pot fi depasite. „Ne gandim de obicei ‘Mama este supraponderala, tata este supraponderal. Ii mostenesc si nu pot face nimic ca sa slabesc’. Dar totul tine de preventie atunci cand suntem tineri, inainte de a deveni supraponderali. Trebuie sa ne asiguram ca suntem cat se poate de activi”, spune Holly Lofton.

Pe masura ce imbatranim, corpul pierde masa musculara si depoziteaza grasime

„Metabolismul incetineste cu aproximativ 2% la fiecare cativa ani, astfel ca devine tot mai dificil sa slabesti pe masura ce imbatranesti. Ceea ce putem face este sa continuam activitatile care dezvolta musculatura. Pierdem masa musculara pe masura ce imbatranim, mai ales daca nu ramanem activi”, spune medicul.

Stresul determina creierul sa pofteasca la alimente nesanatoase

Stresul cronic, precum cel cu care se confrunta un contabil la finalul anului fiscal sau un student in timpul examenelor finale, este foarte nociv. Provoaca o trauma la nivelul creierului, iar unul dintre efecte este pofta pentru alimente bogate in grasimi sau zahar. „Stresul ne face celulele adipoase sa fie mai stabile, dar este posibil sa consumam mai multe calorii in perioadele stresante”, spune medicul.

Lipsa orelor suficiente de somn te face sa mananci mai mult

„Daca nu dormi cel putin sapte ore pe noapte, corpul nu primeste raspunsul hormonal adecvat care sa-i indice ce rezerve de grasime ai. Prin urmare, pentru autoconservare, organismul creste apetitul si mareste depozitul de grasime”, declara medicul.

Foto: Shutterstock.com