Povestea nasterii naturale la domiciliu
“Am nascut ambii copii acasa”, spune ea. “Prima data, cand am avut-o pe fiica mea, a fost o experienta din care am iesit triumfatoare, asa m-am simtit”. “Avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, am fost atat de speriata. Mi-a pus-o moasa pe pieptul meu si acolo a respirat pentru prima data, dupa 3 incercari din partea moasei. Am vazut cum a prins viata din nou. Era acolo, cu noi”.
Ce avantaje are nasterea naturala si ce trebuie sa stie viitoarea mama
O mama, 2 experiente total diferite
Dupa o experienta pozitiva din care a iesit mai puternica, si atat de legata de fiica sa, nici nu se punea problema ca la cel de-al doilea copil sa procedeze altfel. Tot nastere cu moasa, acasa.
De data asta si ea, si bebelusul, erau maricei. El avusese aproape 5 kg la nastere.
Evenimentele pareau sa se deruleze exact la fel: baietelul a iesit cu cordonul in jurul gatului, a fost asezat pe pieptul sau, insa de data asta nu-si revenea. Nu respira. Acum nu mai era vorba de o dovada de curaj sau putere, era “pe viata si pe moarte”, recunoaste actrita. “Copilul venise pe lume, si o intreaga camera plina de oameni incerca sa-l resusciteze. Paramedicii erau pe drum si veneau sa ia omuletul asta micut, pe care nu-l cunoasteam inca”.
In timp ce era cusuta acasa, a primit vestea ca cel mic respira timid cu ajutorul mastii de oxigen. A auzit asta, a vazut un video cu el asa si a lesinat dupa ce a aflat ca o sa fie bine. Cel mic a ramas 11 zile la terapie intensiva iar apoi a ajuns acasa fara alte probleme sau complicatii.
De ce n-ar trebui sa te simti vinovata pentru ca ai nascut prin cezariana
Marturisirile de dupa
Dupa o asemenea experienta, vinovatia deciziei sau inconstientei de a naste natural, acasa, nu i-a mai dat pace. A urmat depresia, medicamentatia si terapia pentru inca un an si jumatate, fara de care nu ar fi putut functiona.
Tot mai multe voci de la Hollywood, ca Beyonce, Jessica Biel si Serena Williams, incep conversatiile dure despre cat de imprevizibila si periculoasa poate fi orice nastere. In SUA, numarul celor care opteaza sa nasca in afara unui spital si fara medici specializati este in crestere. Tocmai de asta, transparenta cu care Lake Bell a impartasit experienta sa este cu siguranta de ajutor mamicilor care iau in considerare o astfel de nastere.
La noi in tara, nasterea la domiciliu, asistata exclusiv de moase, nu este o alegere majoritara. Deocamdata, personalul din sala de nasteri este un mix intre asistente de obstetrica, medici si moase, ale caror numere se tot micsoreaza.
Adela Popescu: „Am nascut natural in numele iubirii pentru copiii mei”
Foto: Getty Images