Potrivit unui nou studiu realizat in Marea Britanie pe un esantion de 4.000 de persoane adulte, aproximativ 50% dintre adulti au renuntat la anumite alimente sau grupe de alimente, inclusiv la acelea care contin gluten sau lapte, desi doar 15% au fost diagnosticati cu diverse tipuri de intolerante sau alergii.
Intolerante imaginare?
Studiul, care a fost pus la punct de catre DNA Fit, a mai aratat ca 32% dintre participanti credeau ca au intoleranta la produsele lactate si 24% intoleranta la gluten. Repondentii au ajuns la aceste concluzii fiind influentati de catre personalitatile publice care prezentau aceleasi simptome (22%), au urmat sfatul primit din partea unui prieten sau un membru al familiei (18%), au citit un articol despre tipurile de intoleranta (17%), au luat brusc in greutate (12%) sau au fost influentati de informatiile pe care le-au citit pe retelele de socializare (9%).
Nutricondria, un focus excesiv asupra aspectelor negative legate de nutritie si dieta
Acest trend, care devenit popular foarte rapid, i-a facut pe nutritionisti sa inventeze termenul de “nutricondrie”, pentru a descrie cat mai bine tendinta oamenilor de a-si autodiagnostica intolerantele fata de diferite alimente, pe baza unor dovezi stiintifice false sau nevalidate de catre studii de specialitate.
Aceeasi tendinta a fost observata si in Australia, asa cum a declarat pentru Women’s Health Simone Austin, specialist in nutritie si membra a Dietitians Association of Australia: “Din experienta mea, pe care am acumulat-o lucrand in special cu pacienti femei, as spune ca multe dintre ele sunt in cautarea unei variante mai bune pentru a inlocui produsele lactate. Dar uneori sunt gresit informate si fac schimbari din motive eronate”.
Mituri alarmante
Dr. Austin sustine ca exista foarte multe mituri legate de consumul produselor lactate, mai ales cand vine vorba despre slabit, dar cea mai mare problema pe care o intampinam atunci cand renuntam fara sa fie nevoie la o grupa de alimente este deficienta nutritionala. “Este foarte important sa intelegem ca alternativele la produsele lactate sunt foarte diferite din punct de vedere nutritional. Deci, daca vei renunta la produsele lactate si le vei inlocui cu laptele de migdale sau cu cel de ovaz, trebuie sa stii ca nu vei asimila la fel de multe proteine, la fel de mult calciu, la fel de mult fosfor si ca va trebui sa gasesti alte surse pentru acesti nutrienti si sa le incluzi in regimul tau alimentar.”
Autodiagnosticarea, o problema
Un studiu realizat in anul 2014 care a vizat persoanele care s-au autodiagnosticat cu intoleranta la gluten, a indicat faptul ca nu glutenul era responsabil pentru simptomele acuzate de catre participantii la studiu. Acestia tineau diete bogate in gluten, urmate de diete sarace in gluten sau fara gluten si nu stiau exact ce dieta urmau in momentul realizarii studiului. Cercetatorii au descoperit un efect opus efectului placebo, participantii la studiu asteptandu-se sa se simta rau in timpul studiului indiferent de cat de mult gluten consumau.
Fructanul ar putea fi, de fapt, responsabil
Acest studiu, dar si altele mai recente, au indicat posibilitatea ca alti factori sa fie responsabili pentru simptomele acuzate de catre repondenti. Principalul factor declansator ar putea fi fructanul, un tip de carbohidrat prezent intr-o gama larga de alimente.
Pana la publicarea unor noi informatii cu privire la acest subiect este mai bine sa te prezinti la medic daca te confrunti cu simptome ciudate dupa ce consumi anumite grupe de alimente.
Foto: Shutterstock.com