Prea frumos ca sa fie adevarat? Gandeste-te! Arzi calorii in timpul unei bai relaxante, ale carei efecte sunt asemanatoare unei sesiuni moderate de exercitii.
Ei, bine, conform unui studiu efectuat de doctorul Steve Faulkner, este adevarat!
Ipoteza
Un studiu efectuat in Finlanda in 2015 a concluzionat ca barbatii care care merg la sauna de trei ori pe saptamana sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat cei ce frecventeaza sauna o singura data pe saptamana. Conform studiului, cu cat o persoana merge mai des la sauna, cu atat sunt mai mici sansele sa sufere un atac de cord sau atac cerebral.
Efectele pozitive ale saunei sunt asemanatoare cu cele ale exercitiilor fizice. Minunea se intampla, deci, cand transpiri!
Este oare posibil ca doar temperatura crescuta a corpului sa ne aduca o parte dintre beneficiile exercitiilor fizice?
Doctorul Steve Faulkner de la Universitatea din Loughborough a efectuat un studiu in care a dorit sa demonstreze in ce fel este o baie fierbinte asemanatoare efortului fizic.
Cate calorii arzi atunci cand mergi pe jos?
Demonstratia
Pentru a evalua rezultatele, s-au masurat glicemia si temperatura corpului si s-a inregistrat numarul de calorii arse al participantilor.
Prima parte a experimentului a constat intr-o ora petrecuta in cada cu apa la temperatura de 40° Celsius. Dupa o masa lejera, cei 10 voluntari au pedalat timp de o ora. Faulkner a dovedit ca ambele actiuni au crescut temperatura participantilor la studiu cu 1° Celsius.
Cele 10 ingrediente care transforma baia intr-un rasfat pentru corp si minte
Concluzia
Una dintre cele mai surprinzatoare concluzii are studiului este cresterea cu 80% a consumului energetic prin simpla imbaiere in apa fierbinte. Desi nu ardem la fel de multe calorii ca atunci cand pedalam (630 calorii/ora), ardem in jur de 140 calorii in timpul baii fierbinti. Echivalentul unei plimbari de 30 de minute pe jos!
Spa acasa: Cum sa-ti faci bile efervescente de baie care te scapa de raceala
O alta concluzie naucitoare este legata de cantitatea de glucoza produsa de corp. Productia maxima de glucoza reprezinta cantitatea de glucoza in sange dupa fiecare masa. Aceasta a fost cu 10% mai mica in cazul baii fierbinti comparativ cu ora de pedalat.
Explicatia
Doctorul Faulkner a explicat ca aceste rezultate se pot datora proteinelor de soc termic, care se produc in corp ca mecanism de aparare.
In principiu, proteinele de soc termic ne protejeaza impotriva vatamarilor corporale. Conform studiului lui Faulkner, aceastea redirectioneaza zaharurile din sange catre muschi, ajutand la prevenirea diabetului zaharat de tip 2.
Potrivit cercetarilor, aceste rezultate nu inseamna ca trebuie sa renuntam la exercitiile fizice si sa exageram cu baile fierbinti si sedintele de sauna. Concluziile sunt mai degraba importante pentru persoanele care au dificultati in a-si regla glicemia sau care, dintr-un motiv sau altul, nu mai pot face exercitii fizice viguroase.
In plus, trebuie mentionat ca sauna si baile fierbinti nu sunt recomandate tuturor, cu atat mai putin celor cu afectiuni cardiace.
Prin urmare, daca vreodata vrei sa spui pas plimbatului la pas sau exercitiilor fizice de orice fel, stii cum poti compensa. Cele 140 de calorii se vor topi cat ai zice… hot!
Foto: Shutterstock.com