O femeie din Marea Britanie a murit luna trecuta asteptand pentru o perioada lunga de timp o operatie pentru tratarea endometriozei. Potrivit statisticilor din Anglia, femeile care sufera de endometrioza asteapta in medie sapte ani pana primesc acest diagnostic. Media de diagnosticare a endometriozei in Romania este intre 9 si 12 ani. Dar de ce se intampla acest lucru? De ce dureaza atat de mult pana cand este pus diagnosticul de endometrioza?
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o afectiune inflamatorie influentata de estrogen. „Endometrioza afecteaza una din zece femei, de la adolescenta pana la menopauza”, declara medicului ginecolog Nitu Bajekal pentru marieclaire.co.uk.
In cazul endometriozei, un tesut similar cu tesutul endometrial – care captuseste interiorul uterului si este eliminat la menstruatie in fiecare luna – ajunge prin diferite mecanisme in zona pelvina si se lipeste de uter, ovare si trompele uterine, formand chisturi si aderente care provoaca dureri severe.
3 obiceiuri pentru sanatate hormonala de aplicat in prima ora a diminetii
„Simptomele endometriozei sunt adesea trecute cu vederea, ceea ce face ca femeile care sufera de aceasta afectiune cronica sa se confrunte multi ani la rand, inainte de a fi diagnosticate, cu menstruatii dureroase si prelungite, durere in timpul contactului sexual, dureri de spate si simptome ce implica vezica urinara si colonul”, spune medicul.
Cand este pus, de obicei, diagnosticul de endometrioza?
In general, endometrioza este descoperita in timpul investigatiilor pentru fertilitate, spune Dr. Bajekal.
„Dureaza in medie 6,7 ani pentru a fi diagnosticata cu endometrioza”, spune medicul. Dar de ce se intampla acest lucru? „Menstruatiile dureroase nu sunt de obicei luate in serios si pot fi ‘normalizate’ atat de catre specialistii in sanatate, cat si de publicul general”, spune medicul.
Endometrioza este adesea diagnosticata gresit ca fiind sindrom de colon iritabil, boala inflamatorie pelvina sau menstruatii dureroase.
Cum este pus diagnosticul de endometrioza?
Ecografiile si investigatiile prin rezonanta magnetica (RMN) pot ajuta in diagnosticarea endometriozei, spune medicul. Chisturile endometriozice pot fi observate printr-o ecografie abdominala, iar prin RMN pot fi descoperite aderentele cauzate de endometrioza. „Un RMN al zonei pelvine poate descoperi, de asemenea, si unele cazuri de adenomioza (endometrioza localizata in interiorul muschilor uterini), care poate provoca simptome precum menstruatiile dureroase”, spune ginecologul.
Cu toate acestea, o investigatie cheie in diagnosticul endometriozei este laparoscopia. „Desi este o procedura invaziva, realizata sub anestezie generala, nu doar ca poate confirma diagnosticul, dar permite si o evaluare atenta a zonei pelvine”, declara Dr. Bajekal. Pot fi prelevate probe pentru biopsie si in acelasi timp pot fi indepartate chisturile ovariene si aderentele endometriozice. Ulterior, este realizat un plan de tratament in ceea ce priveste fertilitatea si managementul durerii.
Tratamentul medicamentos pentru cazurile usoare de endometrioza sau dupa operatie includ terapie cu hormoni, progesteron sau medicamente pentru fertilitate.
Simptomele care indica faptul ca ai putea suferi de endometrioza
Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, nu ezita sa te adresezi medicului ginecolog:
– menstruatii dureroase
– dureri in timpul contactului sexual
– dureri abdominale la defecatie sau urinare
– dificultati in a ramane insarcinata
Dupa ce ai primit diagnosticul de endometrioza, exista numeroase optiuni de tratament disponibile. Dr. Bajekal sugereaza sa ceri indrumarea catre un specialist in endometrioza daca suspectezi ca te confrunti cu aceasta afectiune.
Cum sa ramai insarcinata daca suferi de sindromul ovarelor polichistice? 3 solutii oferite de medici
De asemenea, te pot ajuta si acesti pasi:
1. Monitorizeaza-ti organismul
Este important sa tii evidenta tuturor schimbarilor prin care trece corpul tau. „Cere sfatul medicului daca medicamentele fara reteta nu reusesc sa reduca durerile din timpul menstruatiei sau daca durerea abdominala iti afecteaza viata de zi cu zi”, spune Bajekal.
2. Tine un calendar al menstruatiilor si durerilor abdominale
Urmareste-ti fazele ciclului menstrual pentru ca atunci cand mergi la medic sa ai toate informatiile pregatite.
3. Adopta un stil de viata sanatos
Un stil de viata sanatos, care include suficient somn, scaderea nivelului de stres si o dieta echilibrata sunt, de asemenea, importante. Studiile au aratat ca toti acesti factori pot sa reduca simptomele.
Foto: depositphotos.com