Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Freiburg a analizat posibilitatea de a trata depresia cu 2 bai calde pe saptamana, scrie DailyMail.
Participantii la studiu au fost persoane care sufereau de diverse forme de depresie. Acestia au fost pusi sa stea timp de 30 de minute in apa cu temperatura de 40 grade Celsius, apoi sa se relaxeze cu sticle de apa calda. Rezultatele au fost mai bune decat in cazul unui antrenament de sport cu o durata egala de timp.
Ce este depresia?
Este normal ca uneori sa ne simtim tristi dar, in cazul persoanelor care sufera de depresie, aceasta stare se poate prelungi saptamani sau luni la rand. Depresia te poate afecta oricand, indiferent de varsta, si nu este o stare pe care sa o ignori. Simptomele pot varia foarte mult dar, in principiu, cele mai intalnite sunt starea de suparare continua, senzatia ca nimic nu are sens, pierderea interesului pentru lucrurile care iti placeau in mod normal.
Care sunt simptomele si cum se declanseaza?
Printre simptomele pe care le resimti fizic se numara: insomnia, senzatia de oboseala persistenta, pierderea apetitului sexual si chiar dureri fizice. In cazurile extreme pot aparea ganduri legate de sinucidere. Depresia poate fi declansata de un eveniment traumatizant iar persoanele care au un istoric familial de rude cu depresie, au un risc mai mare de a dezvolta si ele aceasta afectiune.
Teste stiintifice
Cercetatorii de la Universitatea din Freiburg au testat efectele bailor termale pe 45 de persoane care sufereau de depresie. Concluzia la care au ajuns este aceea ca “baile fierbinti au un efect rapid, sunt sigure si usor de facut si imbunatatesc vizibil starea de spirit a unei persoane care sufera de depresie dupa numai 2 saptamani. Sunt o metoda foarte eficienta si pentru persoanele care nu pot face sport”, au spus oamenii de stiinta care au condus studiul.
Participantii la studiu au fost persoane mature, media de varsta fiind de 48 de ani. Toti prezentau simptome moderate, pana la grave de depresie. Gradul de depresie se testeaza cu ajutorul scalei HAM-D. Un scor de 19 puncte din 50 sau mai mare indica faptul ca persoana respectiva sufera de o forma severa de depresie, iar scorul mediu al participantilor la studiu a fost de 21.7.
Rezultatele testelor
Participantilor le-a fost prescris in mod aleatoriu sa faca bai calde de doua ori pe saptamana sau doua sedinte de antrenament de intensitate moderata, iar apoi gradul de depresie a fost testat din nou. Persoanele din grupul celor care au facut baie au inregistrat o scadere de 6 puncte dupa prima noapte, in timp ce persoanele din grupul care a facut sport au avut o scadere de numai 3 puncte.
Acest rezultat sugereaza faptul ca persoanele care sufera de o forma severa de depresie pot reduce simptomele pana la o forma moderata de depresie, iar cele care au deja un scor moderat, pot ajunge la o forma usoara de depresie.
Participantii la studiu nu s-au tinut de antrenamentul de sport
Din grupul persoanelor care au facut sport, 13 din 23 au renuntat la activitatea fizica, din grupul celor care au facut bai au renuntat doar 2 din 22. Tot ce trebuiau sa faca cei din grupul de baie era sa faca bai cu o durata de 30 de minute la o temperatura de 40 de grade Celsius, apoi sa se inveleasca in paturi si sa tina sticle cu apa calda pe langa corp. Persoanele din grupul sportiv au efectuat sedinte de activitate aerobica moderata, cu o durata de 40-45 de minute.
Dr. Nick Stafford, medic psihiatru in cadrul Black country Partenrship NHS Foundation Trust a declarat pentru The New Scientist ca “nu sunt surprins ca au gasit acest efect benefic, sunt surprins ca nimeni nu s-a gandit sa incerce asta pana acum”. Studiul a fost publicat pe siteul bioRxiv.
Foto: Shutterstock.com