O echipa de cercetatori de la Harvard a analizat un grup de 100.000 de femei din America, pe o perioada de peste 20 de ani.
Femeile care au baut una sau mai multe bauturi indulcite pe zi au avut un risc cu 85% mai mare de a fi diagnosticate cu cancer la ficat, comparativ cu cele care consumau mai putin de o bautura pe saptamana.
De asemenea, persoanele care beau zilnic suc acidulat indulcit au avut un risc cu 68% mai mare de a muri din cauza unei afectiuni a ficatului, in comparatie cu cele care au baut trei sau mai putine sucuri pe luna.
Nu a fost observata o corelatie intre cancerul la ficat si bauturile indulcite cu indulcitori artificiali, in ciuda faptului ca rapoartele recente au asociat aspartamul cu aparitia cancerului.
„Desi studiul este unul observational si nu ofera rezultate de tip cauza si efect, stim pe baza dovezilor ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a alege sa bem o bautura indulcita in fiecare zi”, a declarat pentru Mail Online medicul Pauline Emmet, cercetatoare in cadrul Universitatii din Bristol.
Bauturile cu un continut bogat in zahar au multe calorii si cresc riscul de obezitate, care la randul sau este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului la ficat.
Aportul ridicat de zahar din sucurile indulcite poate duce la aparitia rezistentei la insulina si a diabetului de tip 2, care cresc riscul de steanoza, cunoscuta si ca boala ficatului gras non-alcoolic.
Studiul a urmarit 98.786 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, care s-au inscris in programul Women’s Health Initiative desfasurat intre anii 1993-1998. Sanatatea acestora a fost monitorizata pana la data de 1 martie 2020.
Aproximativ 6,8% dintre femei au declarat ca beau cel putin o bautura indulcita pe zi, in timp de 13% dintre ele au raportat ca beau in fiecare zi una sau mai multe bauturi indulcite artificial.
„Comparativ cu un consum de trei sau mai putine bauturi indulcite pe luna, consumul zilnic a uneia sau mai multor bauturi bogate in zahar a fost asociat cu o incidenta semnificativ crescuta a cancerului de ficat si a mortii din cauza bolilor cronice de ficat”, se arata in studiul publicat in jurnalul de specialitate Jama Network Open.
Autorii au adaugat ca desi studiul lor nu a identificat modul in care consumul de bauturi carbogazoase indulcite predispune la aparitia bolilelor de ficat, unele explicatii includ obezitatea, cresterea masiva a glucozei din sange si acumularea de grasimi la nivelul ficatului.
Foto: freepik.com