Un cofetar a facut echipa cu oamenii de stiinta pentru a crea o prajitura cu efecte benefice asupra creierului.
Ingredientele pe care le include suna ca cele pe care le-am folosi pentru a prepara o salata delicioasa.
„Spanacul, turmericul, dovleacul si sfecla” se numara printre ingrediente, potrivit lui Christopher Thé, cofetarul chef care a realizat prajiura.
Reteta pentru „prajitura de neuitat” include, de asemenea, ulei de masline si scortisoara.
Nu au fost realizate teste clinice care sa demonstreze beneficiile prajiturii pentru creier, dar echipa de cercetatori de la Universitatea New South Wales din Australia spun ca ingredientele folosite au fost asociate cu imbunatatirea circulatiei sanguine si a aportului de oxigen la nivelul creierului.
„Alimentatia este un element crucial cand vine vorba de prevenirea si tratarea declinului cognitiv”
Ei spera sa atraga atentia asupra „problemei tot mai raspandite a declinului cognitiv in randul seniorilor din Australia.”
Sfecla, de exemplu, este cunoscuta pentru capacitatea de a imbunatati circulatia sanguina de la nivelul creierului si de a proteja reteaua neuronala.
Uleiul de masline poate sa reduca biomarkerii pentru boala Alzheimer, in timp ce mierea este antiinflamatorie, iar afinele pot sa creasca aportul de oxigen la nivelul organelor vitale.
„Exista molecule in ingredientele din mancare care au efecte puternice in mentinerea sanatatii”, spune Johannes le Coutre, expert in alimentatie si sanatate din cadrul Universitatii UNSW din Sydney, Australia.
Le Couture spune ca mancarea este un element crucial cand vine vorba de prevenirea si tratarea declinului cognitiv.
„Constientizarea a crescut in ultimii 10, 20, 30 de ani, cu privire la conceptul de alimente functionale si astfel de lucruri”, a adaugat specialistul.
La randul sau, medicul Kaarin Anstey spune intr-o declaratie ca in mod ideal oamenii ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa de-a lungul intregii vieti.
Reteta de kombucha. Poti inlocui cafeaua cu aceasta bautura sanatoasa
„Daca o persoana prezinta semne ale declinului cognitiv, dieta singura nu ii poate imbunatati dramatic sanatatea creierului”, a declarat Anstey.
„Studiile care au asociat dietele sanatoase cu un risc redus de dementa au masurat tiparele de dieta care probabil reflecta modul in care oamenii au mancat timp de multi ani”, mai spune expertul.
Dar nu a fost deloc usor pentru patiserul chef cu experienta sa creeze o reteta de prajitura sanatoasa pentru creier si in acelasi timp sa obtina echilibrul perfect de arome si ingrediente.
„Prima versiune pe care am facut-o avea gust de curry”, a spus cofetarul.
Reteta de prajitura sanatoasa pentru creier a fost realizata in colaborare cu Meals on Wheels, o asociatie nonprofit care distribuie mese gratuite varstinicilor si persoanelor aflate in dificultate, care nu isi pot procura sau prepara mancare. Reteta este trimisa tuturor celor care fac o donatie catre asociatie.
Foto: freepik.com