7 obiceiuri nesanatoase care iti distrug creierul incetul cu incetul

1
De Ingrid David
23 apr. 2019

Minte sanatoasa, intr-un corp sanatos. Iti doresti sa ai parte de asta, dar unele dintre obiceiurile tale nu sunt deloc sanatoase pentru creier.

Un regim de viata sanatos, din care sa nu lipseasca sportul, este esential atat pentru corp, cat si pentru creier. Afla, insa, ca asta nu e tot. Exista cateva obiceiuri care pot afecta sanatatea creierului chiar fara sa ne dam seama, si pe care ar trebui sa le eliminam.

1. Sari peste micul dejun

Exista un motiv pentru care micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei. Lipsa lui poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange, deosebit de daunatoare creierului, mai ales daca se intampla foarte des. In mod normal, creierul tau are nevoie de mai multa energie decat orice alt organ din organism. Cam doua treimi din „bugetul de energie“ al creierului sunt folosite pentru a ajuta neuronii sa transmita semnale catre restul corpului. Restul de 1/3 este destinat intretinerii si ingrijirii celulare. Refuzand in mod regulat micul dejun, vei avea un deficit in acest „buget de energie“ si vei descoperi ca si creierul tau devine mai putin receptiv la stimuli.

Micul dejun cu 400 de calorii pentru o inima sanatoasa

2. Privarea de somn

Somnul insuficient va priva neuronii de capacitatea de a functiona corespunzator. Dar mai mult decat atat, simturile si reflexele tale vor fi considerabil incetinite, crescand sansele unui accident periculos. Privarea cronica de somn poate face ca aceste efecte sa devina permanente. Deci, data viitoare cand crezi ca esti prea ocupata pentru a dormi suficient, aminteste-ti ca nu vei avea energie sa-ti faci munca cum trebuie daca creierul nu are parte de odihna. Plus ca, atunci cand dormi suficient, vei rezolva toate sarcinile de a doua zi intr-un timp mai scurt.

3. Supraalimentarea

Studiile arata ca exista o legatura surprinzatoare intre obezitate si dementa. Motivele sunt neclare, dar cercetatorii suspecteaza ca obezitatea are loc atunci cand alimentele mancate sunt lipsite de nutrienti, ducand la dorinta de a manca prea mult pentru a satisface nevoia organismului de vitamine si minerale. Deci, chiar daca mananci foarte mult, ai putea sa iti infometezi creierul.

4. Fumatul

Fumatul afecteaza in mod clar membranele celulare si viabilitatea neurala in zonele creierului care gestioneaza echilibrul, coordonarea si abilitatile motorii. De asemenea, afecteaza cortexul, unde se dezvolta diverse procese, printre care limbajul, memoria si perceptia. Renuntarea la fumat este importanta pentru sanatatea ta generala si a creierului tau. Cu toate acestea, un anumit numar de daune este deja facut. Cercetatorii au descoperit ca renuntarea la fumat poate restabili o parte din grosimea pierduta a cortexului. Se stie insa ca fostii viciosi, care au renuntat la fumat chiar si acum 25 de ani, tot au un cortex mai subtire decat cei care nu au fumat niciodata.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 9. Stii cata apa bei?

5. Deshidratarea

Corpurile noastre sunt formate din 70% apa, deci apa este esentiala pentru fiecare functie a corpului, inclusiv cea a creierului. Deshidratarea are efecte rapide asupra creierului, cercetatorii afirmand chiar ca doua ore de exercitii grele pot provoca declinul cognitiv. Studiile au mai aratat ca deshidratarea influenteaza cel mai mult rezolvarea problemelor complexe, coordonarea si atentia. Daca nu reusesti sa bei cei doi litri recomandati, macar ai grija sa bei atunci cand iti este sete. Acesta este cel mai important semnal ca organismul are nevoie de apa.

6. Prea mult zahar

Organismul tau (inclusiv creierul) are nevoie de zahar pentru a functiona. Din pacate, insa, dietele noastre moderne includ prea mult. Cand mananci frecvent prea mult zahar, celulele, inclusiv cele ale creierului, se afla intr-o stare de inflamatie cronica. Acest lucru afecteaza capacitatea corpului tau de a absorbi din alimente substantele nutritive de care si creierul are nevoie. Asa ca, in timp, creierul va fi privat de substantele esentiale, iar acest lucru poate duce la dementa.

Activitatea care te scapa de stres si te ajuta sa slabesti in cel mai sanatos mod

7. Esti mai mereu stresata

Stresul cronic poate avea un efect negativ asupra intregului corp. Medicii spun ca stresul situational este de fapt un lucru bun, care pregateste organismul sa lupte sau sa fuga din fata pericolului. Insa cand stilul tau de viata include stresul cronic, cortizolul poate afecta sanatatea creierlui.  Nu numai ca poate ucide celulele creierului, ci poate chiar provoaca micsorarea sa. Cand acest efect loveste cortexul prefrontal, memoria si capacitatea de a invata sunt afectate. Sfatul specialistilor ar fi sa gasesti o modalitate de relaxare inainte de a fi prea tarziu.

Foto: Shutterstock.com