Mentinerea sanatatii mentale nu este un proces simplu, cu rezultat garantat. Din acest motiv, medicul Robin Berzin, fondatorul clinicii Parsley Health si autoarea volumului „State Change”, spune ca este important sa urmaresti obiceiurile marunte si uneori inconstiente pe care le repetam in fiecare zi. Cu timpul, acestea se acumuleaza si ne pot afecta starea de spirit.
„Ne facem singuri un deserviciu daca ne gandim la ce mancam in fiecare zi, cata miscare facem in fiecare zi si cum interactionam cu tehnologia in fiecare zi ca mod de viata”, a spus experta intr-un episod al podcast-ului gazduit de Mind Body Green.
Robin Berzin a vorbit despre cele trei obiceiuri care ne saboteaza in secret sanatatea mentala.
Prea multa tehnologie. Inclusiv noaptea
Expunerea nocturna la lumina albastra are potentialul de a ne sabota somnul, afectand starea de spirit. Este o tema care suscita preocupare, insa Berzin indica un alt factor perturbator: „Ceea ce nu am luat in discutie este cat de multe sunt modurile in care tehnologia si informatia pe care o obtinem ne stimuleaza si ne impiedica sa atingem somnul profund. Inca nu luam asta in serios”, a spus ea.
Avem lumea la deget aratator, obtinem informatii apasand un singur buton, iar acest lucru este minunat, dar totodata are potentialul de a ne afecta starea emotionala si mentala. „Multi oameni scroleaza intruna pana urca in pat, iar natura informatiei pe care o urmarim ne poate tine ocupat creierul”, a spus medicul.
Berzin a dat ca exemplu cazul unei paciente care nu se simtea bine de multa vreme. Incercase totul pentru a-si reface starea de spirit pana cand a ajuns la Berzin. Aceasta a intrebat-o: „Cat timp petreci folosind telefonul, pe retelele de socializare etc.? Raspunsul ei? In jur de sase ore pe zi, din care doua in pat.”
„De ce sa nu facem o dezintoxicare digitala de o saptamana?”, i-a sugerat medicul. Dupa acea saptamana, starea de spirit a pacientei s-a ameliorat cu 80% si a ajuns sa doarma ca un bebelus. De asemenea, meditatia poate ajuta enorm.
Nu faci miscare
„Suntem conceputi ca oameni sa ne eliberam emotiile prin miscare. Corpul este conceput pentru asta, iar cand nu faci miscare si stai in medie 11 ore pe zi iti acumulezi emotiile”, explica Berzin. Iar aceste emotii blocate pot avea consecinte fizice si mentale asupra corpului tau.
3 obiceiuri care te storc de energie. Cum sa renunti la ele
„Cand te gandesti ca esti speriata, suparata sau nervoasa, nici macar nu esti atenta la cuvinte, dar creierul a perceput o amenintare sau o provocare emotionala ori negativa. Trebuie sa-ti faci timp pentru a procesa aceste emotii, sa le simti si sa le experimentezi prin miscare”, a explicat ea.
De aceea Berzin subliniaza importanta miscarii regulate, fie ca opteaza pentru mers, alergare, yoga, sesiuni de efort cardio – numeroase cercetari confirma legatura dintre miscare si starea de spirit pozitiva. „Chiar nu conteaza cat de mult te misti. Doar misca-te”, a spus ea.
Consumi alcool
Berzin considera ca alcoolul poate face parte dintr-un stil de viata echilibrat, dar in ceea ce priveste sanatatea mentala trebuie important sa te intrebi: bei ca sa te simti bine sau bei ca sa te simti si mai bine?
„Daca alcoolul este metoda ta preferata pentru a face fata vietii, asta poate indica ca il folosesti intr-un mod gresit. Asa ca acesta este un test pe care ii invit mereu pe oameni sa-l faca”, a spus Robin Berzin.
Medicul recomanda sa analizezi modul in care alcoolul iti afecteaza calitatatea somnului. Se stie ca somnul prost iti poate afecta starea spirituala. E ceva normal sa bei un pahar de vin la sfarsitul zilei, dar acest obicei este contradictoriu, arata Berzin: „Alcoolul impiedica organismul sa atinga pulsul cardiac redus si temperatura scazuta de care ai nevoie noaptea pentru a atinge somnul adanc. Drept rezultat, calitatea somnului tau este mai slaba.”
Berzin nu este complet impotriva consumului de alcool, dar recomanda sa bei seara doar de trei ori pe saptamana. Iar cand bei, s-o faci cat mai devreme posibil. „La zece seara nu-i momentul potrivit sa bei acel pahar de vin. Daca e 6:00 dupa-amiaza, atunci ai timp sa-l metabolizezi. Este o lipsa de constientizare despre cat de mult se poate inrautati starea de spirit prin consumul de alcool”, a explicat ea.
In cazul in care nu esti sigura daca obiceiul tau de consum de alcool iti afecteaza starea emotionala, Berzin sugereaza sa faci un experiment personal – timp de 14 zile stai fara alcool si observa cum te simti. „Iti da aceasta modalitate obiectiva de a vedea impactul acestei schimbari”, a spus ea.
Foto: depositphotos.com