Acest tip de limbaj poate induce in eroare, deoarece corpul nostru se detoxifica in mod natural 24/7. De fapt, exista in corpul nostru sase organe cu procese specializate care ajuta la eliminarea metabolitilor inutili si a toxinelor, conform MindBodyGreen.
„Corpurile noastre s-au dezvoltat si s-au adaptat pentru a trai in mediul nostru”, explica Lewis Nelson, MD, seful diviziei de toxicitate medicala de la Rutgers New Jersey Medical School. „Totul poate fi toxic in doze mari, chiar si lucrurile de care avem nevoie pentru a functiona normal, asa ca organismul s-a dezvoltat pentru a mentine un nivel normal de compusi care pot fi toxici daca sunt lasati sa se acumuleze”.
1. Ficatul
„Ficatul este in general responsabil pentru transformarea compusilor – toxici sau de alta natura – in compusi solubili in apa care pot fi eliminati prin rinichi”, spune Nelson. Exista mai multe moduri in care ficatul tau face acest lucru, spune Nelson, inclusiv prin enzimele din tesutul hepatic si din bila, care este eliberata direct in tractul gastrointestinal.
McNeely numeste ficatul un „organ puternic”, mentionand ca acesta elimina substante precum bacteriile, medicamentele, alcoolul, toxinele precum amoniacul – un produs secundar natural al metabolismului – din sange inainte de a-l trimite in inima.
Iti poti sustine ficatul reducand consumul de alcool. Avand atat de multi compusi de filtrat, cel mai bine este sa limitezi expunerea la toxine. Nu consuma zilnic, iar atunci cand bei ceva limiteaza-te la o cantitate mica, astfel incat ficatul sa nu fie suprasolicitat.
2. Rinichii
Rinichii sunt organe in forma unor boabe de fasole care lucreaza pentru a elimina deseurile si lichidele suplimentare din organism. Rinichii sanatosi filtreaza aproximativ o jumatate de cana de sange pe minut si indeparteaza reziduurile si apa suplimentara. De asemenea, produc urina, cea care transporta acele deseuri si lichide din organism.
„Rinichii au retele delicate de celule si vase de sange care controleaza echilibrul fluidelor si electrolitilor si absorbtia lor in organism”, spune McNeely. „Ei pastreaza ceea ce are nevoie organismul si renunta la ceea ce nu are nevoie – inclusiv medicamente, toxinele de mediu si alte produse secundare ale metabolismului sau moleculelor”, adauga ea.
Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au mai multe sanse sa se confrunte cu probleme de sanatate care pot interfera cu capacitatea rinichilor de a functiona corect.
Dupa cum explica Ashley Jordan Feira, vicepresedintele MindBodyGreen pentru afaceri stiintifice: „Atingerea si mentinerea compozitiei corporale sanatoase — printr-o dieta densa in nutrienti si centrata pe plante, miscare, echilibru hormonal, somn de calitate, intestine sanatoase si nu numai — este o modalitate importanta de a ajuta la sustinerea tuturor organelor de detoxifiere de importanta critica, in special a rinichilor.”
Kim Kardashian isi arata lungimea naturala a parului intr-un clip viral pe TikTok
3. Plamanii
Plamanii tai filtreaza particulele din aerul pe care il respiri si izoleaza compusii nedoriti, astfel incat sa nu poata intra in sange, spune McNeely. „Cantitati mici de lichid sau mucus in caile respiratorii sunt, de asemenea, foarte importante in protejarea mucoasei plamanilor de particule”, explica ea.
Nelson spune ca, in timp ce unii compusi volatili pot fi expirati, majoritatea compusilor din sange nu sunt volatili.
Un studiu din 2017 realizat de BMC Pulmonary Medicine arata ca exercitiile fizice regulate, adica efectuarea unei activitati fizice moderate pana la viguroase, timp de cel putin 10 minute consecutive pe zi, pot ajuta la marirea capacitatii pulmonare si la buna functionare a plamanilor.
4. Sistemul limfatic
„Sistemul limfatic este cunoscut ca sistemul de canalizare al corpului”, explica McNeely. „Acest sistem preia fluide care curata celule si tesuturi si le readuce apoi in sistemul vaselor de sange. In timp ce sistemul limfatic nu functioneaza exact ca un filtru, returneaza sangele in locurile in care poate fi filtrat – ca un sistem de livrare pentru rinichi si ficat”.
Sa bei suficienta apa ii permite limfei sa se miste mai usor prin corp. Desi nevoile de hidratare ale fiecaruia sunt diferite, este recomandat sa bei aproximativ 1,5 – 2 litri de apa pe zi.
5. Pielea
Pe langa excretia prin transpiratie, pielea ta are in mod predominant un „rol protector pentru a preveni intrarea compusilor in organism”, spune Nelson. McNeely numeste pielea „in primul rand cel mai important protector impotriva toxinelor”. Ea adauga: „Stratul exterior al pielii este de fapt alcatuit din celule moarte plate, descuamate, care servesc ca o armura subtire pentru restul corpului impotriva substantelor nedorite”.
Pentru a sprijini detoxifierea naturala a pielii, este important sa o mentii bine hidratata si sa utilizezi in mod regulat crema de protectie solara, spune Gary Goldenberg, medic dermatolog din New York.
Feira adauga: „Colagenul este forta arhitecturala a barierei noastre cutanate, asa ca sustinerea zilnica a productiei de colagen este o alta strategie de a ne hrani pielea, un organ esential de detoxifiere”.
10 caracteristici ale oamenilor puternici mental
6. Intestinele
Intestinele (sau tractul gastrointestinal) au mai multe sisteme pentru a elimina toxinele. „Microbiota salivara unica si actiunile antimicrobiene ale salivei in sine sunt primele doua sisteme de protectie atunci cand vine vorba despre tractul gastrointestinal”, explica Feira.
Stomacul continua aceasta sarcina coordonata „prin producerea de acid, care elimina orice microbi nedoriti”, spune McNeely. Intestinele absorb apa si substantele nutritive si ne protejeaza de toxine „prin faptul ca nu le permite sa patrunda in sange si eliminandu-le in scaun”, spune ea. „Acest lucru, desigur, presupune o integritate robusta a mucoasei intestinale”, adauga Feira.
Un tract gastrointestinal sanatos promoveaza starea de bine in intregul corp, inclusiv in ceea ce priveste sistemul de detoxifiere. Pentru a-l sustine poti lua un probiotic de inalta calitate, care va intari raspunsul imunitar al organismului, sprijinind caile de detoxifiere.
Foto: Freepik.com