Toate normele si modul de viata cu care eram obisnuiti s-au schimbat peste noapte. Acum, la un an dupa inceperea pandemiei sanitare, efectele acesteia in randul oamenilor, incep sa prinda contur.
Tot mai multi specialisti vorbesc despre impactul psihologic devastator pe care pandemia l-a avut asupra copiilor si adolescentilor, in special. Din ce in ce mai multi copii sunt depresivi si, conform unor studii, a crescut rata de suicid.
Pandemia a crescut rata de suicid in randul copiilor si adolescentilor
Psihiatrul Luminita Mihai explica, potrivit Antena 3, cum trebuie sa gestionam noi, adultii, astfel de situatii, astfel incat sa fim alaturi de copiii nostri si sa ii ajutam sa treaca mai usor peste aceasta perioada.
„Trebuie sa tinem cont ca a trecut un an de cand suntem in pandemie, iar pentru copii a venit foarte brusc. Lucrul acesta, intreruperea scolii, trecerea in online. Au fost cele doua luni in care toata lumea a sperat ca o sa treaca si o sa revenim la o viata normala. Lucrurile nu au fost asa. Vacanta de vara nu a fost vacanta.
Haideti sa vedem si mesajele care au fost: Aveti grija sa nu va imbolnaviti, nu iesiti afara, purtati masca, distantare, acesta este un lucru destul de dificil in a ne distanta social. Aceste mesaje au introdus o panica generalizata. Multi copii nu au mai vrut sa iasa afara din casa. Multi copii, de exemplu cei cu ADHD, care isi consumau energia alergand sau mergand la diverse sporturi, au trebuit sa stea intre patru pereti”, a declarat Luminita Mihai.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.