Parodontoza este o afectiune foarte frecventa. Afla cum o previi

1
De Monica Radulescu
7 sept. 2018

Poate ca aceasta boala a gingiilor nu pare ceva ce ar putea sa ti se intample tie, insa incidenta creste in randul tinerilor. Parodontoza poate fi, insa, prevenita.

Un studiu efectuat de Journal of Dental Research arata ca aproape jumatate dintre americanii cu varste de peste 30 de ani sufera de o forma mai mult sau mai putin grava de boala parodontala, o afectiune care, daca nu este oprita la timp, duce la pierderea dintilor. In Romania, procentul este considerabil mai ridicat. 80% dintre romani se confrunta cu parodontoza si, dintre ei, doar 8% se trateaza. L-am intrebat pe dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie si Chirurgie Orala la clinica Dentica, cum putem preveni aceasta boala.

 

Tot mai multi tineri sufera de parodontoza

„Boala parodontala apare deseori in forme incipiente sau agresive si la pacientii tineri”, atrage atentia medicul dentist. Motivul? Consumul exagerat de alimente care contin zahar, fumatul, consumul de alcool si igiena orala necorespunzatoare fac ca numarul pacientilor cu parodontoza sa creasca ingrijorator. In plus, pacientii cu diabet, boli cardiovasculare sau respiratorii au un risc crescut de a dezolta aceasta afectiune.

Simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze

Ca sa intelegem cum sa o prevenim, este important sa fim atenti la cateva semne care prevestesc aparitia parodontozei, mi-a spus medicul. Iata ce ar trebui sa ne ingrijoreze:

  • Sangerarea la nivelul gingiilor
  • Durerea, roseata sau umflarea gingiilor
  • Respiratia urat mirositoare
  • Dintii incep sa se miste
Tratamentul parodontozei se recomanda in functie de stadiul bolii

Tratamentul parodontozei difera in functie de stadiul bolii, de la proceduri non-invazive, pana la interventii chirurgicale complexe, care ajuta tesuturile sa sustina dintii.

„Un prim pas efectuat de fiecare data de catre medicul stomatolog este o decontaminare  profesionala, in detaliu, a dintilor si a tesuturilor parodontale. Spre deosebire de periajul dentar obisnuit,  protocolul de decontaminare parodontala prezinta urmatoarele manopere: detartraj supra si subgingival, chiuretaj subgingival cu chiurete de mici dimensiuni pentru a curata in profunzime, aplicarea de solutii speciale decontaminante in pungile parodontale, antibioterapie, biostimulare si regenerare cu ajutorul terapiei laser, injectare de plasma (Tehnologia PRF) si alte manopere non-invazive”, spune medicul. In cazurile avansate, se indica inclusiv proceduri de regenerare osoasa.

Parodontoza poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene orale corecte

Boala poate fi prevenita sau putem opri evolutia ei. „Periajul dentar de doua ori pe zi este esential pentru indepartarea resturilor de mancare si de placa bacteriana retentionate  intre dinti, iar pentru a inlatura chiar si elementele ce nu pot fi indepartate cu periuta de dinti, exista mijloace de indepartare a placii bacteriene suplimentare periajului dentar, cum ar fi: ata dentara, dusul bucal, apa de gura.” (dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Implantologie si Chirurgie Orala)

Controlul stomatologic anual este extrem de important

Este important sa va prezentati la medicul dentist inca de la primele simptome. In plus, controlul stomatologic anual si mentinerea unei igiene orale corecte sunt esentiale pentru sanatatea dintilor.

Foto: Shutterstock.com