Pe ce parte e mai bine sa dormi ca sa ai un creier sanatos

1
De Teodora Tirca
17 oct. 2024

Tu pe ce parte dormi? Oamenii de stiinta cred ca sanatatea creierului e corelata cu acest detaliu aparent minor.

Indiferent daca dormi pe spate, pe o parte sau pe burta, s-ar putea sa fii surprinsa de cea mai recenta descoperire a oamenilor de stiinta: pozitia in care dormi poate afecta sanatatea creierului tau si felul cum se simte corpul dimineata, relateaza MindBodyGreen.

Conform expertei in neurostiinta Tara Swart, M.D., pozitia de dormit despre care vorbim mai jos este mai sanatoasa pentru creier si corp.

Legatura dintre pozitia in care dormi si sanatatea creierului

Swart a mentionat intr-un podcast MindBodyGreen ca “instrumentele” ei preferate pentru o igiena buna a somnului sunt baile cu saruri pe baza de magneziu, aromaterapia si ore regulate de culcare si trezire. De asemenea, Swart spune ca un simplu truc te poate ajuta sa ai un somn calitativ si sa-ti mentii sanatatea creierului: dormitul pe o parte.

Ea mentioneaza ca dormitul pe o parte este mai eficient pentru curatarea glimfatica (procesul prin care creierul elimina produsele reziduale) pe timpul noaptii. In plus, s-a dovedit ca dormitul pe partea dreapta, daca il poti sustine, sprijina cel mai bine acest proces de curatare.

Un studiu din 2020 publicat in jurnalul Brain Sciences, de exemplu, observa ca transportul glimfatic este cel mai eficient in pozitia laterala dreapta de dormit, astfel eliminandu-se mai mult lichid cefalorahidian (deseuri cerebrale) in comparatie cu pozitiile de dormit pe spate sau pe burta.

Studiul concluzioneaza ca adoptarea acestei pozitii de somn ar putea, prin urmare, sa sustina sanatatea creierului pe masura ce imbatranesti si sa serveasca drept masura preventiva impotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.

„Este interesant ca pozitia laterala de somn este deja cea mai populara la oameni si la majoritatea animalelor – chiar si in salbaticie – ceea ce inseamna ca organismul nostru a evoluat astfel incat sa curete in mod eficient deseurile de care nu mai are nevoie”, spune Maiken Nedergaard, autorul studiului, intr-o declaratie.

Somnul pe o parte tinde, de asemenea, sa ajute la prevenirea sforaitului in comparatie cu somnul pe spate (deoarece deschide caile nazale) si poate fi mai confortabil pentru spate si umeri. Pentru a ramane in aceasta pozitie peste noapte, Swart se bazeaza pe o perna special conceputa, care incurajeaza dormitul pe o parte.

In concluzie, daca vrei sa-ti sustii sanatatea creierului in timp ce dormi, obisnuieste-te sa dormi pe partea dreapta. Pentru majoritatea oamenilor e ceva ce vine natural, asa ca s-ar putea sa fie deja pozitia ta preferata de somn.

Foto: depositphotos.com