Efectele benefice ale consumului de apa de cocos
Apa de cocos este laudata pentru contributia la procesele digestive si de detoxifiere, datorita faptului ca are proprietati hidratante excelente si un continut ridicat de fibre care stimuleaza digestia si previne constipatia.
Contribuie la reducerea nivelului de stres, datorita continutului ridicat de magneziu, mineral ce intra in compunerea serotoninei, hormon secretat de organism pentru a induce o stare de relaxare.
Apa de cocos ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau si la cresterea colesterolului bun si imbunatateste circulatia sanguina, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace.
Consumul regulat de apa de cocos ajuta la prevenirea infectiilor urinare, actionand ca un diuretic natural. Apa de cocos alcalinizeaza urina si poate contribui la dizolvarea si eliminarea anumitor tipuri de calculi renali. Insa, daca ai probleme renale, atunci nu trebuie sa consumi apa de cocos.
Cand devine periculoasa apa de cocos?
Atunci cand este folosita corespunzator, apa de cocos poate contribui la scaderea tensiunii arteriale si la mai buna hidratare a organismului. Insa, unul dintre cele mai mari beneficii ale apei de cocos, si anume continutul ridicat de potasiu, este, in acelasi timp, si unul dintre marile ei dezavantaje.
Intr-un studiu de caz intitulat “Death by Coconut”, publicat in revista Circulation de catre o echipa de cercetatori de la New York Hospital Queens, condusa de dr. Justin Hakimian, este descris cazul unui barbat de 42, fara probleme medicale, care a ajuns la departamentul de urgente al spitalului avand un nivel foarte mare de potasiu in organism, ceea ce i-a provocat lesinul si dereglarea ritmului cardiac.
Barbatul jucase tenis toata ziua in soare si consumase o cantitate totala de aproximativ 2,5 litri de apa de cocos. A acuzat o stare brusca de ameteala si apoi si-a pierdut cunostinta pentru scurt timp. Dupa aceea s-a simtit slabit si ametit si a fost adus la departamentul de primiri urgente. Avea febra si era dezorientat, iar ritmul cardiac si tensiunea arteriala erau foarte mici.
Efectele adverse ale consumului de apa de cocos
Barbatul respectiv a suferit o intoxicatie cu potasiu. Organismul are nevoie de un echilibru foarte fin al nivelului de potasiu pentru ca inima si sistemul muscular sa functioneze corect. Cei mai multi oameni au deficit de potasiu pentru ca nu consuma suficiente legume si fructe. Insa consumul unei cantitati mari de potasiu intr-o perioada relativ scurta de timp poate conduce la modificari periculoase si chiar fatale ale ritmului cardiac.
De altfel, nivelul ridicat de potasiu este un mare factor de risc pentru viata, deoarece produce modificari bruste ale ritmului cardiac, cum este fibrilatia ventriculara, situatie in care inima inceteaza sa mai pompeze sange. Daca nivelul de potasiu ramane ridicat, poate conduce la oprirea batailor inimi, cauzand moartea.
Daca suferi de anumite afectiuni medicale, trebuie sa stii ca potasiul iti poate agrava simptomele. Printre afectiunile care sunt influentate de cresterea nivelului de potasiu din organism se numara bolile de rinichi, afectiunile cardiace, diabetul netratat, hemoliza.
Consumata cu atentie, apa de cocos aduce mari beneficii organismului. Dar ce e prea mult strica, asa ca trebuie sa o consumi cu masura.
Foto: Shutterstock.com