Peste 80% dintre femeile insarcinate sufera de deficit de fier in al treilea trimestru, potrivit unui nou studiu

1
De Alice Papuc
7 oct. 2024

Nu ezita sa discuti cu medicul tau despre aceste aspecte si sa iei masurile potrivite pentru sanatatea ta.

Un studiu publicat recent de American Society for Nutrition a constatat ca deficitul de fier in sarcina reprezinta o problema extrem de comuna, inclusiv in randul femeilor care iau vitamine prenatale. In acest sens, au fost colectate probe de sange de la 641 de femei insarcinate din Irlanda, cu o stare de sanatate in general buna, la 15, 20 si 33 de saptamani de sarcina. De asemenea, au colectat informatii despre evolutia sarcinii, nasterea si starea femeii la 72 de ore dupa nastere. Studiul a aratat ca, desi niciuna dintre participante nu era anemica in primul trimestru, peste 80% erau considerate cu deficit de fier pana in al treilea trimestru.

Acelasi scenariu se repeta si in randul femeilor care au luat suplimente cu fier

Trei sferturi dintre participante luau un supliment cu fier inainte de sarcina sau la inceputul acesteia. Autorii studiului observa ca administrarea suplimentelor de fier parea sa imbunatateasca nivelul de fier in timpul sarcinii, insa nivelurile ramaneau scazute in al treilea trimestru pentru majoritatea persoanelor.

Aceste constatari sugereaza ca necesarul de fier al femeilor insarcinate este extrem de mare si adesea nesatisfacut, ducand la potentiale complicatii atat pentru mame, cat si pentru bebelusi.

Principalele simptome ale deficitului de fier

Simptomele comune ale anemiei includ oboseala extrema, slabiciune, dureri in piept, batai neregulate ale inimii si maini si picioare reci, indiferent de anotimp. In sarcina, anemia este asociata cu un risc mai mare de complicatii precum depresia postpartum, hemoragia postpartum, nastere prematura si greutate mica la nastere. Chiar si fara anemie, nivelul scazut de fier in sarcina poate duce la anumite provocari de dezvoltare pe termen lung pentru copii, conform studiului.

Vitamina care ajuta fierul sa se absoarba mai eficient

Nevoia de investigatii suplimentare

Desi deficitul de fier este o problema comuna la femei, semnele si simptomele sale pot fi trecute cu vederea de catre medici, fiind confundate cu alte afectiuni, cum ar fi oboseala cronica sau anxietatea. Insa deficitul de fier poate duce la consecinte negative asupra sanatatii (indiferent daca esti sau nu insarcinata), asa ca este important sa te asiguri ca iti verifici nivelurile de fier in mod regulat.

„Se recomanda verificarea nivelului de fier in cadrul primei vizite de sarcina in primul trimestru si din nou atunci cand se efectueaza testul pentru diabet gestational, intre saptamanile 26 si 28 de sarcina”, spune Dr. Ross. „Dar nivelurile tale de fier ar trebui verificate mai des daca esti anemica in timpul sarcinii.”

Insa, potrivit autorilor studiului, aceasta practica de screening nu este universala. Desi Federatia Internationala de Ginecologie si Obstetrica recomanda ca toate femeile insarcinate sa fie testate in primul trimestru (si toate femeile de varsta fertila, de altfel), U.S. Preventive Services Task Force spune ca nu exista suficiente dovezi pentru a face screening regulat pentru anemia prin deficit de fier in sarcina.

In final, autorii studiului cer American College of Obstetricians and Gynecologists si U.S Preventive Services Task Force sa schimbe abordarea in diagnosticare – prin testarea tuturor femeilor insarcinate pentru deficit de fier, indiferent daca au sau nu anemie, si sa recomande suplimente „pentru cel mai frecvent deficit de nutrienti intalnit.”

Foto: Freepik.com