Posibila mostenire permanenta a coronavirusului? „Afectiuni la plamani, inima si creier”

1
De Cristina Tudor
24 nov. 2020

Oamenii de stiinta atrag atentia asupra unui fapt ingrijorator. Acestia sustin ca exista cazuri in care persoanele infectate cu COVID-19 vor avea diverse probleme timp de cel putin sase luni.

Este vorba de respiratie anevoioasa, rezistenta slaba la eforturi si, in unele cazuri, nevoia de oxigen chiar si dupa externarea din spital. Probleme respiratorii care devin cronice pentru 30% dintre pacientii care credeau ca au iesit din tunelul coronavirusului pentru totdeauna.

Aceste concluzii sunt dezvaluite de Societatea Italiana de Pneumologie, care a comparat datele colectate in Italia cu cele ale medicilor chinezi asupra pacientilor afectati de coronavirusul care a raspandit virusul SARS in 2003.

Din comparatie, rezulta ca un adult deja afectat de pneumonia cauzata de virus poate avea nevoie de 6-12 luni pentru a-si recupera complet problemele respiratorii. Si, in aproape un caz din trei ar putea exista schimbari permanente ale functiei respiratorii, cu semne raspandite de fibroza pulmonara. Practic, plamanul devine rigid, cu simptome precum respiratie anevoioasa si oboseala, destinate sa devina permanente. Si tinerii vor avea probleme in viitor.

Profesorul Angelo Corsico, director de pneumologie la Fundatia Policlinicii San Matteo din Pavia, dezvaluie ca, in cazul multor tinri care au avut COVID-19 s-au intalnit probleme respiratorii si fibroza pulmonara.

„Problemele respiratorii si fibroza pulmonara au aparut si in randul tinerilor, cu procente cuprinse intre 30% si 75% din cazuri. La multi supravietuitori, chiar si tineri, partile tesutului organului au fost inlocuite cu tesut cicatricial care nu mai este functional”, subliniaza profesorul, referindu-se mai ales la tinerii care cred ca COVID-19 este floare la ureche.

Posibila mostenire permanenta a coronavirusului? „Afectiuni la plamani, inima si creier”

Daunele permanente nu se rezuma numai la plamani. Potrivit topremediinaturiste.ro, inflamatiile violente generate de virus ajung sa compromita si alte organe, cum ar fi rinichii, inima si creierul, precum si sistemul de circulatie sanguina.

„Riscurile de complicatii sunt multe. Aici la noi am avut persoane externate si, apoi, care s-au intors la spital cu embolii, flebite si vasculite”, explica Maurizio Viecca, medic primar de cardiologie la Spitalul Sacco din Milano.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.