Afla ce sunt postbioticele si de ce sunt importante pentru corp. Sanatatea sistemului digestiv reprezinta o preocupare constanta pentru multi oameni. Stim deja ca este bine sa consumam alimente bogate in probiotice pentru a avea un sistem digestiv sanatos. Insa discutia poate fi continuata la un alt nivel, acolo unde este vorba despre legatura dintre minte si sistemul digestiv. Si aici apare un subiect de discutie nou, de care probabil inca nu ai auzit: postbioticele.
Ce sunt postbioticele si cu ce sunt ele diferite fata de pre si probiotice?
Probioticele sunt microorganisme vii (de obicei bacterii sau drojdie) care contribuie la intarirea sistemului imunitar, reduc inflamatiile, sprijina digestia si imbunatatesc felul in care ne simtim. Ele traiesc in sistemul digestiv, insa exista si alimente care contin probiotice: iaurtul, muraturile si miso.
Probioticele te ajuta sa slabesti? Ce spun specialistii
Prebioticele hranesc bacteriile bune din sistemul digestiv. Printre cele mai des intalnite se numara beta glucanii (care se gasesc in ovaz, orz, grau si secara), semintele de psyllium, pudra de acacia si dextrina de grau.
Postbioticele sunt, in esenta, produsul probioticelor, adica ceea ce a rezultat in urma procesului de hranire al probioticelor. Spre deosebire de probiotice, postbioticele nu pot fi gasite sub forma de alimente sau suplimente. Ele sunt rezultatul combinatiei dintre prebiotice si probiotice.
Care sunt beneficiile postbioticelor?
Pot ameliora simptomele sindromului de intestin permeabil
Ceea ce poate contribui la reducerea nivelului inflamatiilor din organism. Acest lucru este posibil datorita unui acid gras numir butirat, care este produs atunci cand consumam fibre solubile.
Postbioticele reduc nivelul inflamatiilor din organism
Acest lucru este posibil datorita faptului ca postbioticele contribuie la refacerea populatiei de bacterii bune din sistemul intestinal.
Pot contribui la intarirea sistemului imunitar
Un studiu a indicat o legatura intre postbiotice si un sistem imunitar mai puternic, in special in cazul copiilor.
Probioticele sunt importante pentru digestie – Le gasesti in varza murata
Postbioticele pot contribui la prevenirea diabetului de tip 2
Un anumit tip de postbiotic, dipeptide Muramyl, a contribuit cu succes la prevenirea diabetului, arata un studiu realizat pe soareci. Cercetatorii au explicat ca un dezechilibru cronic al bacteriilor din sistemul digestiv poate contribui la dezvoltarea dependentei la insulina. Postbioticele ajuta la functionarea mai eficienta a insulinei si contribuie la oprirea evolutiei diabetului.
Cum pot fi sigura ca organismul meu produce suficiente postbiotice?
Iti poti asigura un flux constant de postbiotice consumand alimente care contin multe fibre, atat solubile (care retin apa) cat si insolubile (care ajuta la formarea si evacuarea scaunului). Secretul este sa consumi constant fructe si legume variate, care sa iti aduca un amestec cat mai bogat de fibre.
Foto: KAL VISUALS/Unsplash